reklama

Trump začátkem září rozhodl o zrušení programu známého pod zkratkou DACA, který zavedl jeho předchůdce Barack Obama k ochraně mladých imigrantů. Trump vyzval Kongres, aby během půlročního přechodného období přijal zákon, který bude situaci řešit místo zrušeného prezidentského výnosu.

"Shodli jsme se, že rychle vtělíme ochranu (poskytovanou) DACA do zákona a budeme pracovat na zákonném balíčku týkajícím se bezpečnosti hranic, nikoli zdi, což je přijatelné pro obě strany," uvedli po pracovní večeři v Bílém domě lídři demokratů ve Sněmovně reprezentantů a v Senátu Nancy Pelosiová a Chuck Schumer.

Demokraté dlouhodobě považují stavbu a financování hraniční zdi za nepřijatelné a vyhlašují, že Trumpovu snahu získat peníze z federálního rozpočtu zablokují. Část komentátorů se přitom domnívá, že prezident zrušil výnos o DACA proto, aby výměnou za jeho uzákonění v Kongresu získal demokratickou podporu pro stavbu zdi.

Zatímco několik nejmenovaných představitelů Bílého domu podle agentury Reuters potvrdilo verzi Pelosiové a Schumera o tom, že zákon o mladých přistěhovalcích by se mohl projednávat nezávisle na zdi, Trumpova mluvčí Sarah Huckabeeová Sandersová to zpochybnila. "Jednalo se sice o DACA a bezpečnosti hranic, k dohodě o vynechání zdi (z návrhu zákona) ale rozhodně nedošlo," napsala na twitteru.