Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Reportéři bez hranic kritizují znárodňování egyptských médií, varují před "sisifikaci"

Egypt
Egypt
Foto: Pixabay

Káhira - Reportéři bez hranic (RSF) varují před znárodňováním dříve nezávislých egyptských médií. Egyptské úřady loni zmrazily majetek mateřské společnosti obou nezávislých deníků Daily News Egypt a Al-Borsa. Její šéf skončil kvůli údajnému napojení na islamistické Muslimské bratrstvo na seznamu teroristů.

Anglicky psaný deník Daily News Egypt a deník věnovaný financím Al-Borsa koupil nedávno státní list Achbár al-Júm. Uvedla to ve středu agentura AP.

Egypt v posledních měsících v rámci tažení proti disentu zablokoval stovky internetových stránek provozovaných nezávislými novináři a skupinami zabývajícími se lidskými právy. Prakticky všechna místní média v současné době straní vládě, jež přišla k moci v roce 2013, kdy armáda svrhla zvoleného islamistického prezidenta Muhammada Mursího.

RSF na svém webu nazývá Egypt "jedním z největších světových vězení novinářů". Země pod vedením prezidenta Abdala Fattáha Sísího vede podle ní od roku 2013 hon na novináře, jimž připisuje podporu Muslimského bratrstva. Organizace Káhiru viní, že provádí soustavnou "sisifikaci" médií.

V srpnu 2015 byl přijat zákon o terorismu, na jehož základě mohou novináři v zájmu národní bezpečnosti podávat jen oficiální verzi "teroristických" útoků. Další regulace médií nastala loni v prosinci, kdy nad nimi vláda zvýšila dozor. RSF staví Egypt v oblasti míry kontroly médií na 161. příčku z celkem 180 zemí.

Témata:  Egypt noviny a tisk Abd Fattáh Sísí

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 18:08

Lipavský reaguje na íránský útok na Izrael. Velvyslanec půjde na kobereček

Česká diplomacie si kvůli víkendovému útoku na Izrael předvolá íránského velvyslance, uvedl ministr zahraničních věcí Jan Lipavský (Piráti) v pondělí. Teherán podle Lipavského ohrozil bezpečnostní situaci na Blízkém východě. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy