Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nová vládní koalice Německu? Vzniknout může Jamajka, Keňa nebo semafor

Německá vlajka
Německá vlajka
Foto: Pixabay

Berlín - V Německu je běžné vládní koalice rozlišovat podle barev zastoupených stran. Koalici konzervativní unie CDU/CSU a sociální demokracie se tak běžně říká černo-červená, vládě SPD a Zelených zase červeno-zelená. Po volbách 24. září by mohlo vzniknout uskupení, kterému média začala říkat Jamajka, semafor či červeno-červeno-zelená koalice.

Výrazně zajímavější jsou názvy vlád složených ze tří stran. Koalici CDU/CSU, svobodných demokratů (FDP) a Zelených se přezdívá Jamajka, podle černo-žluto-zelené vlajky tohoto karibského státu, vláda složená z CDU/CSU, SPD a Zelených se zase podle stejného principu nazývá Keňa.

Barvy semaforu kopíruje koalice SPD, FDP a Zelených, ve vládě SPD, Levice a Zelených je pak červená barva zastoupená hned dvakrát, a tak se jí říká červeno-červeno-zelená.

Ani CDU/CSU, ani sociální demokraté nepreferují, aby po volbách pokračovala dosavadní velká koalice. CDU/CSU kancléřky Angely Merkelové, která je jasným favoritem parlamentních voleb, by mnohem raději uzavřela černo-žlutou koalici s FDP a vyloučeno není ani černo-zelené spojenectví se Zelenými.

Bavorské CSU by ale spojenectví se Zelenými bylo hodně proti srsti a podobné pocity má v opačném gardu i levicovější část Zelených. Proti koalici s FDP zase hovoří zkušenosti z poslední takové vlády v letech 2009-2013, která není považována za příliš úspěšnou.

Úvahy o těchto koalicích mohou navíc po volbách vzít velmi rychle za své, protože zatím vůbec není jisté, že by měly parlamentní většinu. Podle většiny průzkumů veřejného mínění tomu tak nebude. Na tom samém zřejmě ztroskotá i možnost vytvoření první červeno-červeno-zelené vlády pod vedením sociální demokracie na celostátní úrovni.

Témata:  volby v Německu Konzervativní unie CDU/CSU Sociálnědemokratická strana Německa (SPD) Německo

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:07

Putinova ex-manželka přišla ve Francii o vilu. Kreml zuří

Kreml ve čtvrtek odsoudil rozhodnutí francouzských úřadů zkonfiskovat vilu, která patří současnému partnerovi exmanželky ruského prezidenta Vladimira Putina.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy