reklama

Nejvíce si teď dávají v armádě záležet na zabezpečení systémů proti kybernetickým útokům. Jak Čína, tak i Rusko mají velmi schopné lidi na prolomení zakódovaných zařízení. Ruské senzory dokáží detekovat americké vysílání z rozhlasových antén a můžou tak narušit komunikační technologie používané vojáky v boji. Předpovídat charakteristiku budoucích útoků je velmi obtížné, velmi pravděpodobně dostáváme do sféry elektronických válek.

"Dostali jsme za úkol vyhledat a opravit provozní mezery v naších řadách," řekl John Morrison, armádní velitel centra pro kybernetickou bezpečnost. Spojené státy neočekávají v budoucnosti útoky s vyspělou technologií, ale úkolem nejnovějšího školení Cyber Quest je připravit vojáky na rychlé tempo technologických změn a přizpůsobit je potenciálním protivníkům, jako je Rusko nebo Čína. Armáda se tak trénuje v tom, aby očekávala neočekávané.

"Chceme ochránit sítě a poskytnout schopnost detekovat nové útoky a odstranit tyto útoky rychlým způsobem. Dnes to trvá hodiny, ale snažíme se reakce dostat do oblasti minut, "řekl podplukovník Stephen Roberts. Současná školení se týkají specifických syntéz kybernetických útoků a elektronických válek, patří sem třeba i hrozba hackingu.

Jedna z největších výzev je obrovské množství dat, které v posledních letech koluje na síti. Je stále těžší rozpoznat anomálie a identifikovat problémy uprostřed vysokého toku informací, řekl Morrison. Armádní kybernetičtí experti očekávají, že budou využívat více automatizace i umělé inteligence jak v ofenzivní, tak i obranné linii. V defenzívě se kybernetičtí vojáci budou snažit identifikovat nepřátelskou automatizaci zaměřenou na matení nebo pronikání do sítě.

Letectvo Spojených států amerických využívá počítačové programy navržené tak, aby replikovaly lidské chování v kyberprostoru jako způsob, jak oklamat nepřítele. Vojenští IT vývojáři si dobře uvědomují, že budoucnost přináší dvousečný meč. Na jednu stranu rozšiřují možnosti vojenských operací Spojených států, na druhé straně se sami stávají mnohem zranitelnějšími.