reklama

Kodex naplní už dříve oznámený plán na prodloužení doby, po kterou musejí bývalí komisaři vždy uvědomit komisi dřív, než přijmou nové pracovní místo.

Z dosavadních 18 měsíců bude tato doba nyní prodloužena na dva roky u členů komise a na tři roky u jejího předsedy. Debatu kolem "dalšího života" eurokomisařů loni rozvířil nástup Junckerova předchůdce Josého Manuela Barrosa do americké investiční banky Goldman Sachs. Portugalec, který stál v čele komise v letech 2004 až 2014, se nechal najmout 20 měsíců po ukončení svého angažmá v unijní exekutivě, tedy až po konci nyní platného osmnáctiměsíčního období.

Kodex také nově definuje střet zájmů a jako zásadu stanoví nejen povinnost se ho vyvarovat, ale také to, že se komisaři musejí vyhýbat i situacím, které by jako střet zájmů mohly působit.

V případě, že bývalí komisaři budou chtít pracovat v oblastech, které spadaly do jejich působnosti v komisi, budou muset konzultovat nezávislý etický výbor. Jeho stanoviska budou zveřejňována.

Komisaři budou muset nově přiznávat veškeré investice nad 10.000 eur (260.000 Kč) bez ohledu na to, zda mohou představovat střet zájmů, či ne. Pokud se takový střet prokáže, bude moci předseda komise požadovat, aby dotyčný komisař majetek odprodal nebo převedl do svěřenského fondu