Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Euro pro všechny? Rakouští politici Junckerův nápad odmítají

Evropská měna EURO, ilustrační fotografie
Evropská měna EURO, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Vídeň - Rakouští politici odmítají plán předsedy Evropské komise na rozšíření eurozóny na celou EU. Jean-Claude Juncker ve středeční zprávě o stavu unie požadoval i podporu pro chudší země EU, aby mohly přijmout euro rychleji. Proti tomu se ohradily bohatší státy.

Kancléř Christian Kern ze Sociálnědemokratické strany (SPÖ) koncept v dnešním vysílání stanice Ö1 označil za nepromyšlený. "Viděli jsme, co se stane, když se přijímají ti, kteří kritéria splňují jen v omezené míře. Ukázkovým příkladem je Řecko. Nakonec to vede jen k větším problémům, a ne k větší integraci," řekl.

S Kernem souhlasí i ministr zahraničí Sebastian Kurz, šéf Rakouské lidové strany (ÖVP) a kandidát na funkci kancléře.

Vůdce pravicově populistické Svobodné strany Rakouska (FPÖ) Heinz-Christian Strache připomněl, že některé členské země euro ani přijmout nechtějí. "Očividně k tomu chtějí přinutit ty, kteří ho nechtějí," řekl Strache. Junckera označil za centralistu, který se nepoučil z brexitu.

V podobném duchu se vyjádřila také Ulrike Lunaceková ze strany Zelených a šéf liberální strany Nové Rakousko (NEOS) Matthias Strolz. "Považuji za důležitější Schengen obnovit, než ho rozšiřovat," řekl podle agentury APA Strolz.

Témata:  Rakousko EU eurozóna

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:15

Zasedání Rady NATO – Ukrajina proběhne už v pátek, hlavním tématem bude protivzdušná obrana

Zasedání Rady NATO – Ukrajina, o které požádal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, se uskuteční v pátek. Zelenskyj by měl jednat s ministry obrany členských zemí Aliance, oznámil její generální tajemník Jens Stoltenberg.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy