Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Japonsko v ohrožení: Tajfun Talim nabírá na síle a míří k ostrovům

Hurikán
Hurikán
Foto: Pixabay

Tokio - Tajfun Talim, který se včera na poslední chvíli vyhnul Tchaj-wanu, dnes nad Východočínským mořem zesílil. Japonsko zřejmě čeká dramatický víkend, neboť meteorologové předpovídají, že se Talim přežene přes celou délku japonských ostrovů.

Podle Japonského meteorologického úřadu (JMA) tam má oko tajfunu dorazit v sobotu večer. Dnes odpoledne SELČ provází živel nárazy větru o rychlosti až 250 kilometrů za hodinu.

Ve středu se Talim odklonil od ostrova Tchaj-wan, jeho okraje však bičují japonské ostrůvky ve Východočínském moři, včetně ostrova Okinawa s 1,4 miliony obyvatel. Na ostrov Mijakodžima podle televizní stanice The Weather Channel ve středu spadlo během 24 hodin nejvíce srážek za posledních 40 let. Udeřil zde vichr o rychlosti 174 kilometrů v hodině a přes 18.000 domácností se ocitlo bez elektrického proudu.

Po kontaktu s hornatou japonskou krajinou sice bude rychle tajfunu slábnout, ale k jihozápadnímu ostrovu Kjúšú dorazí s ničivou silou hurikánu třetí kategorie.

Na Kjúšú žije 13 milionů lidí, o víkendu by zde mohlo napršet místy až 250 milimetrů vody. Čeká se vytrvalý vítr v rychlosti alespoň 178 kilometrů v hodině, bleskové povodně a sesuvy půdy. Podle serveru AccuWeather je ohrožen také ostrov Šikoku a západní výběžek největšího ostrova Honšú.

Témata:  Japonsko počasí Tajfun

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy