Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Soud rozhodl, migranty musíte přijmout, vzkazuje Avramopulos

Sídlo EU
Sídlo EU
Foto: Pixabay

Brusel - Evropský komisař pro vnitro Dimitris Avramopulos dnes opět vyzval členské země k tomu, aby splnily své závazky týkající se přerozdělování žadatelů o azyl. Upozornil, že rozhodnutí evropského soudu, který zamítl stížnosti Slovenska a Maďarska na způsob rozhodnutí o kvótách, je konečné a pro členské země závazné.

"Předpokládám, že nyní všechny země budou dodržovat pravidla a ukážou svou solidaritu," řekl Avramopulos. Slovensko a Maďarsko na rozsudek reagovaly slovy, že rozhodnutí respektují. Kvůli neochotě plnit v září 2015 dohodnutý program vede komise řízení pro porušení unijní legislativy proti Maďarsku, Polsku a Česku. Zatím však nepřistoupila k další fázi, tedy k předání věci unijnímu soudu. Ten může rozhodnout o vysoké pokutě.

Budapešť dál žádné migranty přijímat nehodlá a hodlá bojovat politicky, také podle Bratislavy rozhodnutí nezměnilo nic. Slovensko uznává svůj dobrovolný závazek převzít 100 lidí, přísná bezpečnostní a azylová politika však většímu přijímání brání. Přesunuto tak zatím bylo jedenáct dětí a pět matek, připomněl dnes slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák. "My ctíme své závazky, ale bezpečnost je na prvním místě," řekl.

"Nebuďme tvrdohlaví a netrvejme na něčem jen kvůli politickému názoru. Politický kompromis je o tom, že opustíme věci, které nefungují, a soustředíme se na to, co funguje. ... Myslím, že nejdůležitější je dohoda o reformě azylového systému. To je ještě před námi," dodal slovenský ministr.

O reformě takzvaného dublinského systému členské země už měsíce neúspěšně jednají, sporný je především návrh trvalého mechanismu přerozdělování žadatelů o azyl v případě jejich krizově vysokých počtů v jedné z členských zemí.

Komisař pro vnitro Avramopulos dnes na tiskové konferenci uvedl, že unijní exekutiva v blízké době přijde s novými konkrétními návrhy. Poznamenal, že je třeba přestat ohledně migrace "operovat v krizovém módu". Také on, stejně jako šéf komise Jean-Claude Juncker ve středu v europarlamentu, připomněl, že počty příchozích do Evropy se v posledních měsících výrazně snížily.

Unie se nyní soustředí především na situaci v centrálním Středomoří, kde podporuje práci libyjské pobřežní stráže a snaží se finančními injekcemi zlepšit kritické podmínky v táborech přímo v Libyi.

Témata:  EU uprchlíci

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 20:44

Stoltenberg: Vojáci NATO v Polsku vysílají signál, že Aliance bude bránit všechny své členy

Vojáci NATO v Polsku vysílají signál, že Aliance bude bránit všechny své členy. Prohlásil to v úterý na návštěvě Polska generální tajemník NATO Jens Stoltenberg.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy