Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump spojuje migrační dohodu s financováním zdi

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: ABC News

Fort Myers (USA) - Americký prezident Donald Trump dnes řekl, že financování hraniční zdi s Mexikem musí být v konečném důsledku součástí dohody o migrantech, kteří se do USA dostali nelegálně jako děti. Podle agentury AP ale zároveň připustil, že finance mohou přijít někdy později.

"Musíme tomu rozumět tak, že ať už je to v rozpočtu nebo jinde, budou prostředky na zeď k dispozici za poměrně krátkou dobu," prohlásil Trump, který dnes přiletěl na Floridu, aby se podíval na následky řádění hurikánu Irma.

Trump vyjednával ve středu u večeře s představiteli opozičních demokratů o tom, jak naložit se stovkami tisíc mladých přistěhovalců, kteří se do země dostali nelegálně jako děti. Demokraté Nancy Pelosiová a Chuck Schumer oznámili, že dosáhli dohody s Trumpem, která nezahrnuje financování zdi. Bílý dům hned zareagoval prohlášením, že toto stanovisko je velmi předčasné.

Trump řekl, že v rámci připravované migrační dohody neusiluje o to, aby mladým přistěhovalcům uděloval občanství či je zbavoval hrozby postihu. Zároveň se podle něj hledá řešení, jak zajistit, aby mohli v USA zůstat.

Mluvčí Bílého domu Lindsay Waltersová řekla, že Trump nepodporuje to, že by se imigrantům měl jejich nelegální pobyt promíjet, ale "může být nakloněn udělení občanství některým lidem žijícím v zemi nelegálně". Uvedla to jako jednu z mnoha možností, kterou by americký Kongres při přípravě příslušného zákona mohl mít na zřeteli.

Témata:  Donald Trump USA uprchlíci

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:33

Julia Navalná je na seznamu 100 nejvlivnějších lidí světa časopisu Time

Julia Navalná, vdova po zesnulém ruském opozičním vůdci Alexeji Navalném, hovořila pro časopis Time o svém rozhodnutí vstoupit do politiky poté, co se objevila na obálce jeho posledního čísla, které je věnováno stovce nejvlivnějších lidí světa.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy