Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump podepsal rezoluci odsuzující neonacisty a rasisty, rýpnul si i do antifašistů

Donald Trump
Donald Trump
Foto: Reprofoto YouTube

Washington - Americký prezident Donald Trump ve čtvrtek podepsal rezoluci odsuzující neonacisty, rasisty a vyznavače bělošské nadřazenosti. Američané by podle šéfa Bílého domu měli jednat "jako jeden muž" a obnovit svazky lásky a oddanosti, které je spojují jako národ. Poznámku na adresu antifašistů si ale neodpustil.

Text rezoluce v pondělí schválil Senát a v úterý také Sněmovna reprezentatntů, text podpořili demokraté a republikáni. Rezoluce žádá, aby se Trump a jeho vláda vyslovili proti skupinám hlásajícím rasismus, extremismus, xenofobii, antisemitismus a bělošskou nadřazenost. Ministerstvo spravedlnosti by mělo k potlačení takových jevů využít všech prostředků.

Kongres rezolucí reagoval na Trumpovo srovnávání bělošských rasistů s jejich odpůrci na srpnových demonstracích ve městě Charlottesville. Prezident tehdy po několikadenním váhání počínání rasistů odsoudil, den poté však jejich činy postavil na roveň s jednáním lidí, kteří se na demonstraci postavili proti jejich pochodům.

Své kontroverzní stanovisko potvrdil i ve čtvrtek, krátce před podepsáním kongresové rezoluce. "I na druhé straně bylo několik pěkných pacholků," řekl prezident na adresu skupin antifašistů.

Při podpisu dokumentu ovšem prohlásil, že "Američané odsuzují nedávné násilí v Charlottesvillu a jsou proti nenávisti, fanatismu a rasismu ve všech formách".

Témata:  Donald Trump USA rasismus neonacisté antifašisté

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy