Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zdraví lidstva? Nejvíce úmrtí loni způsobila srdeční onemocnění, tabák a násilí

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Londýn - Americký Institut pro měření a vyhodnocování zdraví (IHME) provedl výzkum, kterého se účastnilo přes 2500 badatelů ve zhruba 130 zemích. Vyplývá z něj, že srdeční choroby, tabák a násilí vedly v roce 2016 k nejčastějším úmrtím. Nejvíce zdravotních problémů přivodilo špatné stravování a duševní poruchy. Studii financovala nadace manželů Melindy a Billa Gatesových.

Studie mimo jiné zjistila, že délka lidského života se sice zvyšuje, ale zároveň narůstají i roky, kdy lidi sužují zdravotní neduhy. Šéf IHME Christopher Murray za "trvalé překážky aktivního a energického životního stylu" označil obezitu, konflikty a duševní onemocnění.

Nejčastějším rizikovým faktorem bývá strava s nedostatkem potravin z celozrnných obilovin, ovoce, ořechů, rybího tuku. Problémem je přemíra soli. Se špatným stravováním souviselo v roce 2016 jedno z pěti úmrtí na celém světě. Na důsledky kouření loni zemřelo 7,1 milionu lidí.

Na celém světě došlo k nárůstu úmrtí, jež přivodily střelné zbraně a terorismus. Nepřenosná onemocnění, například kardiovaskulární choroby a cukrovka, způsobila 72 procent ze všech úmrtí. Ve většině oblastí bylo hlavní příčinnou předčasného úmrtí srdeční onemocnění, jemuž minulý rok po celém světě podlehlo 9,48 milionu lidí. 1,1 miliardy osob po celém světě sužuje nějaká duševní nemoc či závislost.

Témata:  zdraví nemoc cukrovka kouření násilí

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy