Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

EU jde cestou Hitlera a Napoleona, varuje bývalý londýnský starosta

Evropská Unie
Evropská Unie
Foto: European Union

Londýn - Bývalý londýnský starosta Boris Johnson prohlásil, že EU pokračuje v cestě Adolfa Hitlera a Napoleona a snaží se vytvořit evropský superstát.

Johnson se tak vyjádřil v rozhovoru pro list The Sunday Telegraph, o němž informovala agentura Reuters. Podle Johnsona Evropská unie postrádá demokracii a sjednocující autoritu a je odsouzena k neúspěchu.

"Napoleon, Hitler, zkoušeli to různí lidé a vždy to skončilo tragicky... Evropská unie se snaží dělat totéž, i když odlišnými metodami," řekl Johnson. "(EU) nemá vedení, které by všichni respektovali a chápali. To způsobuje absenci demokracie," dodal.

Britové budou o setrvání v EU hlasovat v referendu 23. června a výsledek je stále nejasný. Stávající premiér David Cameron vede kampaň za to, aby Británie zůstala v unii.

Témata:  EU Brexit

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy