Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Odveta za test KLDR: Jižní Korea odpálila dvě balistické střely

Jižní Korea, ilustrační foto
Jižní Korea, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Pchjongjang/Tokio - Severokorejská raketa dnes přeletěla již pošesté v historii japonské území a ze všech těchto testů doletěla nejdále - 3700 kilometrů. Mohla by tak například zasáhnout americký ostrov Guam. Jižní Korea dnes v reakci poblíž hranic s KLDR odpálila dvě balistické střely.

Podle jihokorejského ministerstva obrany jedna z jihokorejských raket spolehlivě zasáhla cíl v Japonském moři, druhá spadla do vody v počáteční fázi letu. Informovala o tom jihokorejské tisková agentura Jonhap.

KLDR dnes časně ráno místního času (kolem čtvrteční půlnoci SELČ) odpálila raketu z pchjongjangské čtvrti Sunan na severu severokorejské metropole. Raketa letěla východním směrem, přeletěla japonský ostrov Hokkaidó a dopadla do Tichého oceánu.

Podle agentury Jonhap odpálila jihokorejská armáda rakety vlastní výroby několik minut po vypuštění severokorejské střely. Simulovaný protiútok nařídil jihokorejský prezident Mun Če-in.

KLDR testuje rakety od 80. let. Výběr událostí

1984 - KLDR poprvé otestovala raketu Hwasong-5 (Scud-B).

31. srpna 1998 - KLDR poprvé vypálila přes Japonsko raketu Tepodong-1, vícestupňovou balistickou raketu středního doletu. Vyvinuta byla v roce 1995, měla dolet až 2300 kilometrů a dopadla ve vzdálenosti na 1600 kilometrů. Pchjongjang tvrdil, že raketa vynesla na oběžnou dráhu družici Kwangmjongsong-1, důkazy pro to ale neexistují.

10. ledna 2003 - Severokorejský režim odstoupil od Smlouvy o nešíření jaderných zbraní (NPT) a den poté pohrozil, že ukončí své jednostranné moratorium na zkoušky balistických střel, pokud USA nezlepší vzájemné vztahy.

5. července 2006 - Severní Korea zkušebně odpálila několik raket včetně obávané mezikontinentální střely Tepodong-2 s možným doletem až 6000 kilometrů. Ta ale krátce po startu explodovala.

5. dubna 2009 - KLDR odpálila raketu, která podle severokorejské tiskové agentury KCNA vynesla na oběžnou dráhu komunikační družici Kwangmjongsong-2. Podle Soulu se ale jednalo o test třístupňové rakety dlouhého doletu Tepodong-2. Její první část spadla podle plánu do Japonského moře, asi 500 kilometrů od odpalovací rampy Tonghe. Druhá část přeletěla Japonsko a skončila v Tichém oceánu asi 3200 kilometrů od místa startu, a pravděpodobně s sebou vzala i třetí část se svým nákladem.

12. prosince 2012 - KLDR vypustila balistickou raketu Unha-3, což je verze rakety Tepodong-2, která vynesla na oběžnou dráhu kolem Země družici Kwangmjongsong-3 (Jasná hvězda). Raketa, která přeletěla nad japonským ostrovem Okinawa, se ale podle expertů nevrátila do zemské atmosféry.

7. února 2016 - KLDR odpálila raketu dlouhého doletu se satelitem. Její dráha směřovala nad jihojaponský ostrov Okinawa.

3. srpna 2016 - Severní Korea odpálila směrem na východ balistickou raketu, která podle USA a Japonska dopadla do japonských výsostných vod. Raketa urazila 1000 kilometrů.

4. července 2017 - Severní Korea oznámila, že vůbec poprvé úspěšně vyzkoušela mezikontinentální balistickou raketu, která může být schopna zasáhnout Aljašku. Střela Hwasong-14 letěla 39 minut a dosáhla výšky 2802 kilometrů. Odborníci se liší v odhadech dosahu rakety. Podle některých z nich by nová balistická střela mohla mít dosah přes 8000 kilometrů, což představuje hrozbu pro značnou část americké pevniny. Střízlivější odhady stanovují dosah střely na 6700 kilometrů; v tom případě by mohla raketa zasáhnout Aljašku.

29. srpna 2017 - Raketa, kterou odpálila Severní Korea z místa nedaleko Pchjongjangu, přeletěla Japonsko a ve vzdálenosti asi 2700 kilometrů dopadla do Tichého oceánu zhruba 1180 kilometrů východně od ostrova Hokkaidó.

Témata:  Jižní Korea Severní Korea severokorejské zbraně

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 21:04

Češi pracují na zajištění další munice pro Ukrajinu, přiznal Fiala

Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na zajištění dalších 300 tisíc kusů, prozradil premiér Petr Fiala (ODS) britskému deníku Financial Times. Evropa musí podle Fialy posílit také vlastní obranu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy