Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Levhart sněžný již není ohroženým druhem

Levhart sněžný
Levhart sněžný
Foto: Wikimedia Commons

Bangkok - Levharta sněžného neboli irbise už světoví ochránci přírody neklasifikují jako ohrožený druh, je v kategorii "zranitelných" druhů. Jeho populace ve volné přírodě se v posledních letech drží nad kritickou hranicí 2500 dospělých jedinců a přestala rapidně klesat.

"Druh v divočině stále čelí velkému riziku vyhynutí a jeho stavy se nejspíše pořád snižují, jenom ne tak rychle, jak se dříve odhadovalo," řekl šéf programu pro sněžné levharty při ochranářském ústavu Panthera Tom McCarthy.

Podle nově zveřejněných závěrů Mezinárodního svazu ochrany přírody (IUCN) žije ve volné přírodě alespoň 4000 irbisů, jejich počet by však mohl dosahovat až 10.000. Vědci populaci vzácné šelmy sledovali celé tři roky a v odhadu její velikosti jim pomohly nejmodernější metody a technologie jako fotopasti a sledovací obojky. Mohli však prozkoumat pouze zlomek plochy, na které se irbis vyskytuje. Ta má rozlohu asi 1,8 milionu kilometrů čtverečních a zahrnuje horské oblasti 12 asijských zemí.

Provádění výzkumu "je složité", řekl odborník na sněžné levharty z neziskové organizace Wildlife Conservation Society Peter Zahler, který se na sčítání irbisů podílel. Nárůst jejich stavů přičítá například zvýšenému počtu chráněných území a přísnějším opatřením proti pytlákům. Horská šelma je však stále lovena pro svou hustou šedobílou srst a kosti, uvádí agentura AP.

"Když řekneme, že irbis je nyní "zranitelný" a nikoli "ohrožený", neznamená to, že mu nehrozí nebezpečí," konstatuje Peter Zahler.

V ČR je irbis k vidění ve čtyřech zoo: v Liberci, Ústí nad Labem, Plzni a Jihlavě.

Témata:  zvířata příroda levharti

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 11:51

Počasí: Vítr v Čechách zesílí. Výstraha platí až do úterý

Úvod týdne nepřinese jen výrazné ochlazení způsobené přechodem studené fronty. Zesílí také vítr, upozornili meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). V nárazech má dosahovat rychlosti přes 65 kilometrů za hodinu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy