Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Přežije Islámský stát pád chalifátu? Experti nastiňují možný vývoj

Islámský stát (ISIS)
Islámský stát (ISIS)
Foto: Wikimedia Commons

Rakka - Ztráta území na Blízkém východě a výrazné vojenské oslabení Islámského státu vede mnoho lidí k naději, že by válka v Sýrii mohla konečně skončit. Reportéři z Deutsche Welle požádali skupinu bezpečnostních odborníků a vědců, aby nastínili budoucí možný vývoj samozvaného kalifátu.

"Oznamuji vám zde konec falešného a teroristického státu, který sám sebe nazýval Islámským státem," začal svůj projev irácký premiér Haider al-Abadi, když po měsících bojů získaly státní bezpečnostní síly nazpět strategické město Mosul. mezinárodní vojenská spolupráce se poté soustředila na osvobození Rakky, která byla od roku 2014 hlavním operačním centrem radikálů.

"Z mého pohledu vznikl Islámský stát v Iráku, tudíž jeho vytlačení z iráckého území by mělo skupinu výrazně oslabit," řekl odborník Yezid Sayigh a dodává, že ale můžeme očekávat jednotlivé případy agrese a násilí či operace nearabských militantních skupin, které budou používat jméno IS.

I přes své ztráty se skupina silně drží v pohraničních oblastech a dále provádí teroristické akce mimo svého území. Jejich síla spočívá hlavně v tom, že dokáží své radikální myšlenky exportovat mimo hranice a ohrozit lidi žijící v severní, východní a západní Africe, Evropě či jihovýchodní Asii. "Nejvíce znepokojující je skutečnost, že skupina je velmi flexibilní v odezvě. I v případě porážky mohou dále plánovat teroristické útoky, které se uskuteční roky po zániku státu," tvrdí nizozemský poradce Tomas Olivier. Podle něj je hrozba v decentralizovaném džihádu, který může udeřit kdekoliv na světě, od Velké Británie po Filipíny.

Od roku 2014 zaznamenaly úřady více než 5000 osob s evropskými pasy, kteří cestovali do Sýrie s cílem přidat se k IS. Ti, kteří se vracejí zpět do svých domovů představují skrytou hrozbu "osamělých vlků", kteří budou i nadále zradikalizovaní a plní na dálku rozkazy kalifátu. Vlády se obávají, že nelze všechny mít pod dohledem a mnohdy je těžké jim dokázat, že patřili mezi bývalé džihádisty.

Ian Oxnevad, vědecký pracovník z Kalifornské univerzity, zmiňuje, že řada "spících agentů" se dopouští drobné kriminality. Podle vědce pokud budou tito džihádisté přijímat finanční dary ze zahraničí, mohlo by to velmi rychle vzbudit pozornost bezpečnostních sil, ale svoje aktivity musí nějakým způsobem financovat, proto se dopouštějí často krádeží.

Oxnevad dále varuje, že i kdyby se podařilo skupiny fyzicky zničit, jejich radikální myšlenky a extrémismus budou dále dostupné na sociálních sítích a internetových archivech. Pokud ideologie přetrvá, pak může kdykoliv v budoucnosti vzniknout nový kalifát a rozpoutají se další boje. Dosah IS totiž už dávno překročilo geopolitické hranice.

Témata:  Islámský stát terorismus extremismus

Aktuálně se děje

11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.