Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Blíží se Oktoberfest: Pivo bude dražší, v Mnichově budou zavedeny přísné bezpečnostní kontroly

Německá vlajka
Německá vlajka
Foto: Pixabay

Mnichov - V sobotu začne 184. ročník tradičního pivního festivalu Oktoberfest. Pořadatelé očekávají, že do areálu Tereziánské louky v Mnichově do 3. října přijde až šest milionů návštěvníků. Čeká na ně několik novinek.

Poprvé budou návštěvníci moci zaplatit mobilním telefonem, což jim umožní nová aplikace. Další aplikace jim bude sloužit jako průvodce areálem Tereziánské louky a pomůže jim snáze najít volná místa v pivních stanech, kterých budou více než tři desítky. Jen do 14 největších stanů se dohromady vejde kolem 120.000 hostů.

Nejlevnější litrový tuplák bude letos stát 10,60 eura (277 Kč), ten nejdražší přijde na 10,95 eura (286 Kč). Loni se za jeden máz platilo mezi 10,40 až 10,70 eura.

Zvýšená bezpečnostní opatření na Oktoberfestu, který v roce 1980 zasáhl krvavý útok pravicového radikála, panovala už loni. Letos se i v důsledku prosincového teroristického útoku na vánoční trh v Berlíně ještě o něco zvýší.

Celý areál festivalu bude oplocen a lidé, které u vstupu čekají kontroly, si do něj nemohou vzít batoh ani velkou tašku. Na bezpečnost bude dohlížet na 600 policistů a téměř čtyři desítky kamer, které mají být na ještě lepší technické úrovni než loni. Přísnější pravidla letos platí i pro zásobovací vozy, které musí areál každý den opustit dříve, než do něj vstoupí první návštěvníci. Nad místem platí zákaz létání, který se týká i bezpilotních strojů.

Koho přísnější bezpečnostní opatření nebo rostoucí cena piva neodradí, může si chmelový nápoj tradičních mnichovských pivnic Augustiner, Paulaner, Spaten-Franziskaner, Löwenbräu, Hacker-Pschorr a Hofbräu vychutnávat každý všední den od 10:00 do 22:30. O víkendech je možné s degustací začít ještě o hodinu dříve.

Témata:  Oktoberfest Německo pivo

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy