Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mazda bude po roce 2030 bude vyrábět už jen elektromobily

Nabíjecí stanice pro elektromobily
Nabíjecí stanice pro elektromobily
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Tokio - Mazda bude po roce 2030 vyrábět jen modely na elektrický pohon, uvedla agentura Kjódó. Mluvčí japonské automobilky ale zprávu odmítla komentovat. Podobné plány už dříve oznámilo Volvo.

Pokud se informace potvrdí, bude to znamenat zásadní posun ve strategii firmy. Z ekologických variant má společnost nyní v portfoliu jen hybridní verzi modelu Mazda3. S výrobou elektromobilů hodlá začít v roce 2019. Na vývoji příslušné technologie spolupracuje s další japonskou automobilkou Toyota Motor.

Mazda přitom teprve před měsícem představila projekt prvního komerčního využití benzinového vznětového motoru s homogenním naplněním spalovacího prostoru (Homogeneous Charge Compression Ignition - HCCI) na světě. Prezident automobilky Masamiči Kogai při té příležitosti prohlásil, že auta s benzinovým, naftovým a elektrickým motorem budou v budoucnu "koexistovat".

Auta Volvo mají být od roku 2019 k dostání jen v elektrické verzi a Volkswagen tento týden oznámil, že zavede elektrický pohon u každé ze 300 modelových řad v rámci skupiny do roku 2030.

Témata:  Mazda elektromobily automobilový průmysl

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy