Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německo hledí na krizi kolem Kataru s obavami, přiznala Merkelová

Summit G7 v Německu, Angela Merkelová
Summit G7 v Německu, Angela Merkelová
Foto: g7germany.de

Berlín - Německá kancléřka Angela Merkelová se dnes v Berlíně sešla s katarským emírem šajchem Tamimem bin Hamadem Sáním. Berlín podle ní hledí s obavami na to, že se ani po několika měsících nerýsuje žádné řešení sporu mezi Katarem a dalšími arabskými státy.

Katar byl v červnu obviněn, že podporuje extremistické skupiny a Saúdská Arábie, Spojené arabské emiráty, Bahrajn a Egypt následované dalšími zeměmi s ním přerušily diplomatické vztahy. Trnem v oku jim také bylo přílišné sbližování Kataru s šíitským Íránem, který je hlavním regionálním konkurentem sunnitské Saúdské Arábie.

"Mluvili jsme o tom, že by si aktéři měli co nejdříve sednout k jednomu stolu," uvedla dnes Merkelová, podle níž chce i Německo přispět k řešení konfliktu.

Ve spojení je jak s Katarem, tak se Saúdskou Arábií a Spojenými arabskými emiráty. Řešení krize by podle Merkelové mělo být takové, aby umožnilo všem aktérům zachovat si tvář.

Katarský emír, který dnes odpoledne bude v Paříži jednat i s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem, po setkání ujistil, že jeho země je připravena zasednout k jednacímu stolu.

Témata:  Katar Angela Merkelová Německo

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy