Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko, Turecko a Írán dohodly vytvoření čtyř bezpečnostních zón v Sýrii

Sýrie
Sýrie
Foto: Pixabay

Astana/Damašek - Rusko, Turecko a Írán dnes dohodly vytvoření čtyř bezpečnostních zón v Sýrii, oznámil kazašský ministr zahraničí Kajrat Abdrachmanov.

Dohoda se týká zón, na nichž se představitelé uvedených tří zemí rámcově domluvili už 4. května.

Podle prohlášení, které na závěr mírových rozhovorů v kazašské metropoli přečetl Abdrachmanov, se zóny budou týkat plně nebo částečně oblasti východní Ghúty u Damašku a provincií Idlib, Homs, Latákíja, Halab (Aleppo) a Hamá, ale také určitých regionů na jihu Sýrie. Tato dohoda má platit po dobu šesti měsíců. V budoucnu ale může být prodloužena.

Syrské vládní jednotky osvobodily od ozbrojenců bojujících proti režimu 85 procent území státu. Rusko vládě prezidenta Bašára Asada poskytuje od roku 2015 významnou vojenskou podporu, která postupně změnila poměr sil na syrském bojišti. V současné chvíli se operace Ruska soustředí na město Dajr az-Zaur, které leží ve stejnojmenné provincii.

Při čtvrtečních náletech Ruska a mezinárodní letecké koalice na různé lokality ve východosyrské provincii Dajr az-Zaur podle SOHR přišlo o život 39 civilistů, včetně sedmi dětí. Nejvíce obětí si z toho podle SOHR vyžádaly ruské nálety na město Majádín. Při těchto náletech zemřelo 13 civilistů.

Témata:  Sýrie ruské angažmá v Sýrii Rusko

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 8:33

Nevídané počasí evidují i v zámoří. Mexiko spaluje extrémní vedro

V hlavním městě Mexika naměřili v pondělí rekordně vysoké teploty, které dosahovaly až 34,2 stupňů Celsia, uvedl šéf tamní státní komise pro vodu Germán Martínez Santoyo na sociální síti X.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Francouzský prezident Emmanuel Macron a srbský prezident Aleksandar Vučič během společné tiskové konference před pracovní večeří v prezidentském Elysejském paláci v Paříži (Francie, 8. dubna 2024).

Srbsko se vzdává Ruska. Přibližuje se k NATO

Srbsko, jakožto kandidátská země pro vstup do EU je jednou z předních zemí na Balkánském poloostrově, která disponuje jednou z nejsilnějších armád v regionu. Jeho podpora je v kontextu evropských geopolitických snah více než důležitá. Historicky bylo Srbsko blíže k politice Kremlu, což se ale podle současných událostí mění. Srbové se stále více orientují na západní hodnoty a spojenectví.