Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Katalánští lídři chtějí diskuzi o referencu, Madrid jim zablokuje peníze

Vlajka Španělska
Vlajka Španělska
Foto: Pixabay

Madrid - Katalánští separatisté chtějí uspořádat referendum 1. října, čemuž chce Madrid zabránit za každou cenu. Dnes katalánský premiér Carles Puigdemont poslal premiérovi Marianu Rajoyovi a králi Felipemu VI. dopis s výzvou k dialogu o plebiscitu.

"Vyzýváme k dialogu, který by stanovil možnosti shody na tom, aby Katalánci uspořádali referendum. K otevřenému dialogu bez podmínek..., abychom umožnili to, co v demokratické společnosti nikdy není problém a už vůbec ne zločin: naslouchat hlasu občanů," píše se podle listu El País v dopise.

Vedle Puidgemonta dopis podepsal i vicepremiér Oriol Junqueras, předsedkyně katalánského parlamentu Carme Forcadelová či starostka Barcelony Ada Colauová.

Madrid se v obavách z odtržení sedmimilionového regionu s významným ekonomickým přínosem pro státní pokladnu země s téměř 50 miliony obyvatel snaží plebiscitu zabránit. Španělský ústavní soud konání referenda minulý týden na podnět vlády zablokoval, dokud řádně nerozhodne, zda je, či není protiústavní.

Katalánské úřady však bez ohledu na možné důsledky zatím pokračují v přípravě plebiscitu. Starostka Colauová dnes oznámila, že hlasování v největším městě Katalánska umožní.

Právě v Barceloně dnes vystoupí Rajoy na mítinku své Lidové strany (PP), který za jedinou možnost k legální cestě k referendu označil změnu ústavy podpořenou výraznou většinou poslanců parlamentu.

Témata:  Katalánsko Španělsko referendum Král Felipe VI. Mariano Rajoy

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 19:49

Očkování za 50 let zachránilo přes 150 milionů životů, odhadla WHO

Za uplynulé půlstoletí se díky celosvětovému úsilí v oblasti očkování podařilo zachránit alespoň 154 milionů životů, uvedla ve středu Světová zdravotnická organizace (WHO). Experti zmínili, že největší přínos očkování je patrný u malých dětí. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy