reklama

Krize vypukla necelý rok poté, co předchozí kabinet padl kvůli skandálu kolem takzvaných Panamských dokumentů, které odhalovaly praktiky převádění peněz do daňových rájů a v nichž figurovalo také jméno někdejšího premiéra Sigmundura Davída Gunnlaugssona.

Nynější premiér Bjarni Benediktsson se teď zase dostal do problémů, když se ukázalo, že jeho otec se zastal usvědčeného pedofila a Benediktsson se tuto skutečnost snažil zatajit.

Vládní strana Jasná budoucnost uvedla, že "ve vládě došlo k vážnému porušení důvěry". Z koalice, kterou Jasná budoucnost tvořila společně s Benediktssonovou Stranou nezávislosti a stranou Vidreisn (Reforma), se proto po devíti měsících stahuje.

Otec premiéra Benediktssona napsal dopis, v němž doporučuje, aby "byla obnovena čest" jeho dávného přítele, který byl usvědčen z pedofilie. Podle starých islandských pravidel je možné vrátit odsouzenci jistá občanská práva, například možnost kandidovat na veřejný úřad, pokud ho dopisem podpoří alespoň tři "úctyhodní občané".

Islanďané byli ale zděšeni, když vyšlo najevo, že premiérův otec podpořil takovým dopisem Hjaltiho Sigurjóna Haukssona, který byl shledán vinným, že téměř každý den po dobu 12 let znásilňoval svou nevlastní dceru, píše Reuters.

Islandská vláda pak byla kritizována za snahu celou věc utajit, když odmítla zveřejnit, kdo doporučující dopis napsal. Zatímco premiér o tom byl informován už v červenci, na veřejnost se tato skutečnost dostala až tento týden ve čtvrtek. Premiérův otec se v ten samý den za napsání dopisu ve prospěch usvědčeného pedofila omluvil. Řekl, že Hauksson mu předal předem napsaný dopis, pod který on se "pouze podepsal".