Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Středoafrickou republiku zmítá násilí, opustil ji rekordní počet lidí

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: UNHCR

Bangui - Počet lidí, které od roku 2013 uprchli ze Středoafrické republiky do sousedních států, činí již 513.676. Dalších asi 600.000 osob bylo nuceno přesídlit v rámci země. Na kritickou situaci dnes upozornil Úřad Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR).

Situace se zhoršuje od letošního května. Uprchlíci často čelí útokům ozbrojenců i v místech nových úkrytů. Lidé tam navíc nemají přístup k humanitární pomoci, bez které nejsou schopni přežít.

Násilí ve Středoafrické republice vypuklo, když muslimská povstalecká skupina Séléka dobyla v roce 2013 hlavní město Bangui a přinutila někdejšího prezidenta Françoise Bozizého uprchnout. V reakci na násilí páchané touto skupinou krátce nato vznikly křesťanské milice a boje eskalovaly.

Na přelomu let 2015 a 2016 se ve Středoafrické republice uskutečnily úspěšné prezidentské volby, přesto však boje pokračovaly. V posledních měsících se podle pozorovatelů etnické a náboženské násilí mezi znesvářenými povstaleckými skupinami zintenzivňovalo a šířilo do oblastí, které dříve konfliktem zasaženy nebyly.

V červnu vláda Středoafrické republiky s 13 znesvářenými povstaleckými skupinami v Římě podepsala dohodu o příměří, záhy však propukly další boje.

Témata:  Středoafrická republika uprchlíci

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:07

Putinova ex-manželka přišla ve Francii o vilu. Kreml zuří

Kreml ve čtvrtek odsoudil rozhodnutí francouzských úřadů zkonfiskovat vilu, která patří současnému partnerovi exmanželky ruského prezidenta Vladimira Putina.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy