Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump vystoupí na Valném shromáždění OSN, čeká ho řada schůzek se světovými lídry

Donald Trump
Donald Trump
Foto: The White House

Washington - Příští týden vystoupí americký prezident Donald Trump na Valném shromáždění OSN a na jeho okraj se sejde s řadou světových státníků. Ve výčtu ovšem chybí český prezident Miloš Zeman.

Trumpův poradce pro národní bezpečnost Herbert McMaster dnes do výčtu dvoustranných schůzek nezahrnul českého prezidenta Miloše Zemana, který bude tou dobou na místě také.

V pondělí se má šéf Bílého domu sejít s francouzskou hlavou státu Emmanuelem Macronem a izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem,mluvit by měli především o destabilizačním vlivu Íránu v blízkovýchodním regionu.

O den později Trump přednese projev na Valném shromáždění OSN. Podle McMastera bude jeho poselstvím prosazování míru a prosperity a zachovávání suverenity národů. Rovněž chce, aby měly státy povinnost zodpovídat se za porušování této suverenity u druhých. Odpovědnost za mír a prosperitu ve světě musejí sdílet všechny státy, upozornil poradce.

Poté se Trump setká s generální tajemníkem OSN Antóniem Guterresem a předsedou nynějšího Valného shromáždění, slovenským ministrem zahraničí Miroslavem Lajčákem. Jednat má i s katarským emírem. Večer pak bude hostit tradiční diplomatickou recepci, na níž bude i Miloš Zeman.

Ve středu následuje schůzka Trumpa s nejvyššími představiteli Británie, Jordánska, palestinské samosprávy, Egypta a řadou představitelů dalších afrických států. Ve čtvrtek se americký prezident setká s nejvyššími představiteli Turecka, Afghánistánu a Ukrajiny. Poté bude jednat s jihokorejským prezidentem a japonským premiérem o krizi kolem Severní Koreje.

V souvislosti s mezinárodním úsilím o zastavení vývoje severokorejského raketového a jaderného programu McMaster řekl, že USA se přibližují hranici toho, čeho mohou sankce a diplomacie dosáhnout. Podle něho existuje stále možnost vojenského řešení, i když to není volba, kterou by si Trumpova vláda nejvíc přála. Trump chce podle nejmenované mluvčí dát na Valném shromáždění dát jasně najevo ostatním představitelům, že vyvíjení radikálního nátlaku na KLDR je důležité.

Témata:  Donald Trump OSN (Organizace spojených národů) USA

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 16:38

Češi budou ve volbách do europarlamentu vybírat ze 30 uskupení

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy