reklama

Ukrajinka (29) žijící v Moskvě Darija Mastikaševová podle organizace přijela minulý měsíc do vlasti za synem a matkou žijící v okolí města Dnipro (dříve Dněpropetrovsk). Když se chystala na zpáteční cestu do Ruska, zadrželi ji zamaskovaní a ozbrojení agenti SBU. Příbuzní tvrdí, že o ní dva dny neměli zprávu. Později byla obviněna z vlastizrady a soud v Dnipru na ni uvalil vazbu.

Organizace na svém webu zveřejnila snímek mladé ženy s výraznou podlitinou na oku. „Ukrajinské úřady by měly neprodleně vyšetřit zprávy o tom, že Mastikaševová byla nezákonně vězněna a podrobena mučení," uvedl Hugh Williamson z HRW. SBU nařčení odmítla jako „neopodstatněné" a jako ruskou propagandu.

Obhájce ale tvrdí, že agenti přinutili jeho klientku, aby před kamerou přečetla doznání, že pracovala pro ruskou tajnou službu FSB s úkolem verbovat veterány bojů se separatisty na východě Ukrajiny, aby podnikli teroristické útoky v Rusku, ze kterých FSB hodlá obvinit ukrajinské úřady.

Tajná služba ale kritiku odmítá. „SBU působila a působí výlučně v rámci zákona," uvedla mluvčí SBU, podle které jsou obvinění na adresu ukrajinské tajné služby naprosto neodůvodněná. Za vším je podle ní ruská propaganda, která se snaží vybřednout z neúspěchu FSB při plánování „ukrajinských" teroristických atentátů. SBU se proto zdrží dalšího komentáře.

Šéf SBU 17. srpna ohlásil, že se podařilo zmařit ruský plán záměru využít bývalé veterány k fingování atentátů. Ve vazbě kvůli tomu skončili dva podezřelí verbíři.