Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Irácké síly zahájily ofenzivu s cílem vytlačit IS od hranic se Sýrií

Irák
Irák
Foto: Pixabay

Bagdád/Damašek - Irácká armáda zahájila ofenzivu s cílem vytlačit Islámský stát (IS) z oblasti u hranic se Sýrií jižně od řeky Eufrat.

Armáda uvedla, že útok proti bojovníkům IS v příhraniční oblasti bohaté na zemní plyn jí má otevřít cestu k městům u Eufratu, která má stále pod kontrolou IS, včetně Al-Káimu ležícího u syrských hranic.

Eufrat je centrem pozornosti i v Sýrii. Arabsko-kurdské milice (SDF), které ze vzduchu podporují Spojené státy, neumožní armádě syrského prezidenta Bašára Asada překročit na východní břeh řeky Eufrat a získat tak kontrolu nad další částí východosyrské provincie Dajr az-Zaur.

Syrská armáda, kterou podporuje Rusko a milice spřízněné s Íránem, se naopak k městu Dajr az-Zaur, které leží na západním břehu Eufratu, přibližovala ze Západu. Začátkem měsíce se syrské armádě a jejím spojencům nakonec podařilo prolomit téměř tři roky trvající obležení bojovníků Islámského státu na západě města.

Mezinárodní letecká koalice, která SDF podporuje, nicméně oznámila, že arabsko-kurdské síly nemají v plánu vstoupit do města Dajr az-Zaur. Abú Chaula, který je jedním z velitelů milice podporované USA, nicméně nevylučuje, že se to může v budoucnu stát. Obyvatelé Dajr az-Zauru totiž podle něj budou chtít osvobodit nejen od IS ale také od Asadova režimu.

Témata:  Irák Islámský stát Sýrie

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:49

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy