Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kalifornie bojuje proti Trumpovi. Přijala zákon, který ztíží vyhošťování přistěhovalců

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Los Angeles - Kalifornie, bašta demokratů, schválila zákon, který ztíží vládě republikánského prezidenta Donalda Trumpa vyhošťování ilegálů pobývajících na území nejlidnatějšího amerického státu. Norma omezí spolupráci místní policie s federálními imigračními úřady.

Kalifornský Senát se přidal k dřívějšímu rozhodnutí Sněmovny reprezentantů a hlasy většinových demokratů schválil zákon, který zakazuje místní polici ptát se zadržených osob, zda pobývají v zemi legálně či se podílet na akcích federálních imigračních úřadů.

Kalifornský guvernér Jerry Brown, jehož podpis je k přijetí zákona nutný, dal již dříve najevo svou podporu.

Kalifornie, kde pobývají odhadem přes dva miliony nelegálních přistěhovalců, tak dala najevo vzdor vůči Trumpovi, jehož snaha zbavit zemi nelegálních přistěhovalců by podle místních úřadů poškodila kalifornskou ekonomiku. Ve státě sídlí i mnoho technologických firem, v nichž tvoří zvláště mladí imigranti z Latinské Ameriky i dalších částí světa nemalou část zaměstnanců.

Republikáni, kteří hlasovali proti přijetí zákona, namítali, že schválená norma omezí možnosti policie v boji proti zločinu a může vést ke zvýšení kriminality na území Kalifornie.

Témata:  přistěhovalectví Donald Trump USA

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.