Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Stovky katalánských starostů vzkázaly Madridu, že referendum uspořádají

Katalánsko, Barcelona /Španělsko/
Katalánsko, Barcelona /Španělsko/
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Barcelona - Přes 700 starostů katalánských měst a obcí se dnes v Barceloně sešlo na mítinku, který měl ujistit o jejich trvající ochotě uspořádat referendum o nezávislosti. Madrid chce plebiscitu zabránit stůj co stůj.

"Nepodceňujte sílu katalánského lidu. Centrální státní moc má možná k dispozici spoustu zákonů a sbírek předpisů, ale nemají katalánský lid," vzkázal podle listu El País španělské vládě premiér Katalánska Carles Puigdemont. Katalánci jsou nicméně dle průzkumu rozděleni, řada jich nezávislosti odmítá.

Španělská generální prokuratura tento týden přikázala policii zatýkat osoby, které budou referendum připravovat a nařídila vyšetřování stovek katalánských starostů, kteří nabídli poskytnout pro referendum obecní prostory.

"Dnes jsme všichni jednotní. Neuděláme ani krok zpět a umožníme lidem volit," řekl během dnešní akce předseda katalánské asociace obcí Miquel Buch, který se shromáždění zúčastnil vedle starostky Barcelony Ady Colauové a dalších sedmi stovek kolegů.

Španělská vláda se kvůli plebiscitu obrátila na ústavní soud, který jeho konání minulý týden zablokoval, dokud řádně nerozhodne, zda je, či není protiústavní. Ministerstvo financí v Madridu se v pátek rozhodlo dočasně převzít kontrolu nad většinou katalánského rozpočtu, aby zabránilo financování aktivit, jež jsou podle něj nelegální.

Témata:  Katalánsko Španělsko EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy