reklama

Policie předtím oznámila, že zadržela 18letého mladíka, který je v případu osobou podezřelou z teroristického činu. Bližší podrobnosti o tomto muži ale sdělit odmítla.

Ruddová po zasedání vládního výboru pro krizové situace COBRA řekla, že je třeba mimo jiné zjistit, jak zadržený mladík dokázal shromáždit materiál k výrobě bomby. Uvedla také, že stav ohrožení terorismem nadále zůstává na nejvyšším stupni.

K útoku se přihlásil Islámský stát. Podle ní ho uskutečnil jeden z jejích bojovníků. IS však bere za své v podstatě všechny incidenty podobného druhu páchané v posledních letech v Evropě.

Podle Sky News byla nálož napojena na časovací zařízení a zařízení patrně selhalo. Bomba tak neexplodovala, jak bylo zamýšleno, ale pouze vytvořila ohnivou kouli. Většina obětí má popáleniny, někteří se zranili při tlačenici v panice. V ohrožení života ale není nikdo.

Část cestujících tvrdí, že bezprostředně po explozi cítili ve vagonu zápach jakési chemikálie. Na sociálních sítích se objevily videonahrávky zachycující zvědavce, jak si krátce po výbuchu uvnitř vagonu prohlížejí dýmající zavazadlo. Také podle Sky News úřady totožnost podezřelého zjistily na základě vyhodnocení záběrů z bezpečnostních kamer.