Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Násilné protesty v St. Louis: Policie opět zatýkala, skupina U2 kvůli bezpečnosti zrušila koncert

Policie USA
Policie USA
Foto: Pixabay

St. Louis - V americkém městě St. Louis pokračovaly demonstrace proti rozhodnutí soudu státu Missouri, který zprostil viny bělošského policistu. Lidé provolávali hesla jako "Na černošských životech záleží" a "Je naší povinností bojovat za svou svobodu". Demonstrace stejně jako v pátek vyústila v násilnosti.

Při pátečních násilnostech bylo zraněno deset policistů a zadrženo 32 demonstrantů, napsal list The Guardian. Policisté uvedli, že někteří účastníci protestu na ně v pátek zaútočili kamením a lahvemi s vodou. Těžkooděnci proti nim zasáhli pepřovým sprejem a gumovými projektily.

Sobotní protest začal pokojně. Demonstranti zdůrazňovali, že verdikt soudu by měl znepokojovat všechny části St. Louis, nikoli jen převážně černošské čtvrti. Hodinu před půlnocí (06:00 SELČ) se však policejní těžkooděnci rozhodli zasáhnout proti skupině lidí, kteří ve čtvrti plné restaurací a obchodů začali rozbíjet výlohy. Na policisty létaly lahve či odpadkové koše a ulicemi se nepřetržitě nesl zvuk rozbíjeného skla. Policisté odvedli několik lidí v poutech. Kvůli obavám z násilností přerušilo v sobotu večer v dotčené čtvrti provoz místní metro.

Ze stejného důvodu zrušila sobotní večerní koncert v St. Louis kapela U2. Policie hudebníky upozornila, že nebude schopna poskytnout standardní bezpečnostní ochranu koncertu.

Policista Jason Stockley (36) čelil u soudu obvinění z vraždy, protože ze záznamu z honičky vyplynulo, že řekl, že prchajícího zabije. Černocha pak usmrtil pěti výstřely. Také se ukázalo, že u zabitého Anthonyho Lamara Smithe (24) se sice našla zbraň, ale podle prokuratury nesla stopy DNA jen Stockleyho. Prokuratura je přesvědčena, že ji tam policista po incidentu nastrčil. Soud ale nakonec Stockleyho osvobodil.

Témata:  zabití černochů americkými policisty demonstrace v USA černoši policie USA

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 12:54

Babiš sepsul migrační pakt EU. Fialu a Rakušana obvinil ze zrady na Česku

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy