Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Šokující rasistická přestřelka v londýnském metru

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Londýn – Ostrou hádku mezi dvěma muslimkami a dvěma bílými ženami zveřejnil server Daily Mail. Snímek, který server označil za „šokující a rasistický“, byl natočen v londýnském metru už před dvěma roky, ukazuje prý ale stávající nálady ve společnosti.

Video natočila skupina dívek v roce 2014. Server Daily Mail ho však zveřejnil až teď s poznámkou, že jde o drsnou ukázku rasismu na obou stranách. Dvě bílé ženy se hádají se dvěma muslimkami v hidžábech. Obě strany se navzájem obviňují z rasismu a používají hodně ostré nadávky. Ochromení cestující metra jen sedí a nevěřícně výměnu názorů sledují.

Zdroj: YouTube

Autorka videa na YouTube popisuje, jak hádka začala. „Vše začalo, když si bílá dívka všimla, že na ni somálské dívky zírají a šeptají si nějaké komentáře. Po chvíli se dívka zeptala: Proč na mě pořád tak zíráte? A somálské dívky řekly, že se mohou dívat na koho chtějí. Dohromady se dohadovaly asi 10 minut, ani jedna strana nechtěla ustoupit. Po chvíli bílá dívka řekla, že už se potkala s takovými, jako jsou ony a že se nenechá zastrašit. A když somálské dívky slyšely, že říká 'lidé jako ony', ptaly se, co tím myslí a jestli je soudí na základě náboženství nebo rasy. 'Co myslíš tím lidé jako my? Somálce? Muslimy? Nejsi nic než bílá špína,' řekla muslimka. Byla jsem tak v šoku, že jsem to začala natáčet. Mám-li být upřimná, natáčela jsem to také, abych ukázala na ignoranci lidí. Ignorance nerozlišuje barvy ani náboženství," uvedla dívka, která vše natočila.

„Říkáš mi bílá špíno? To je rasistické. Nebuď, ku*va, rasistka," opáčila muslimce žena. „Bílá děvko. Bílá špíno," létaly nadávky. „Je mi jedno, jestli je to vaše rodina nebo ne, ale některé z vašich nemám ráda. Je mi u p*dele, že tu sedí se svým šátkem na hlavě a je rasistka," prohodila jedna z bílých žen k muži, který seděl vedle muslimky. Poté muslimky, které tvrdí, že jsou z londýnské části Woolwich Arsenal, vyzvou ženy, které údajně pochází z části Peckham, k boji. Když se někdo pokusí hádku uklidnit, ženy ho okřiknou, aby se do toho nemíchal.

Celá scéna značně vyděsila i ostatní cestující, na nahrávce se zřetelně ozývají slova jako „ach Bože" a podobné povzdechy.

Témata:  Londýn muslimové rasismus metro

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 21:41

Vláda rozhodla o pokračování podpory firmám, které exportují na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy