reklama

Rusko už před finálovým večerem poukazovalo, že skladba, se kterou ukrajinská zpěvačka soutěží, je výrazně politická, což pravidla nedovolují. Píseň s názvem 1944 vypráví příběh o deportaci Krymských Tatarů za vlády sovětského vůdce Josifa Stalina. Text je inspirován zkušenostmi zpěvaččiny babičky, mnozí v něm však vidí parafrázi na ruskou okupaci Krymu.

Zdroj: YouTube

Právě na to poukazovala Moskva, která žádala vyřazení zpěvačky ze soutěže. „Účast Ukrajiny v Eurovizi tento rok byla velmi provokativní a zpolitizovaná. I když se objevily pověsti, že by píseň mohla být vyloučena kvůli svému politickému podtextu, porotci prohlašovali, že ani název, ani text obsahuje politický projev," zlobí se ruský server RT.

Ten také připomíná, že ukrajinská zpěvačka ještě před finále tvrdila, že její vítězství by ukázalo, že Evropané „jsou připraveni slyšet o bolesti jiných lidí". „I když veřejně tvrdí, že její píseň neobsahuje žádné politické narážky, Jamala přiznala v telefonátu se slavným ruským vtipálkem, že slova znamenají 'víc, než by se mohlo zdát' a 'rozhodně' obsahují politické poselství. Nicméně, kdyby se píseň jmenovala 2014 namísto 1944, znamenalo by to její okamžitou diskvalifikaci a tak, jak Jamala řekla Lexusovi, který se vydával za ukrajinského ministra kultury, že musí být 'moudří a opatrní', aby neprozradili 'tajemství' této skladby," píše RT.

„Vedoucí Ukrajinského muzea národní paměti už v únoru řekl, že pokud Jamala zvítězí v soutěži, příští rok se událost bude konat v krymském Sevastopolu. To by mohl být problém vhledem k tomu, že si Krym odhlasoval odchod od Ukrajiny a návrat k Ruska. Krym se tak rozhodl v referendu, které proběhlo v reakci na ozbrojený puč v Kyjevě," píše ruský server.

Cituje také britský deník Mirror, podle kterého by pro některé bylo katastrofální, kdyby Rusko vyhrálo tuto soutěž. „Zdroj z Eurovize uvedl, že 'Evropská vysílací unie ví, jak nepopulární by výhra Ruska byla a že bude dělat vše možné, aby pomohla ostatním favoritů na vítězství'," píše ruský server. Právě ruský zpěvák Sergej Lazarev byl žhavým favoritem na zisk prvenství, že vyhraje předvídali také bookmakeři. Nakonec však skončil až na bronzové pozici.