reklama

„Není pochyb o tom, že rostoucí vlna terorismu je spojena s migrací,“ uvedl Duda. Jeho slova přišla poté, co bylo v pátek v Londýně při výduchu bomby a následné tlačenici zraněno asi 29 osob. Policie už čin označila za teroristický akt.

„Uplatňuje-li EU v rámci svých vnitřních a vnějších vztahů dalekosáhlou politickou korektnost, kterou bych nazval jakousi naivitou, pak tento problém nevyřešíme,“ varoval polský premiér v projevu ve Vallettě.

Téměř totožná slova pronesl český prezident Miloš Zeman. „Dnes už téměř nikdo nepochybuje o souvislosti mezi migrační vlnou a teroristickými útoky,“ uvedl Zeman ve svém Vánočním poselství z roku 2016.

Polsko a Maďarsko nepřijaly žádné uprchlíky z programu EU na přemístění uprchlíků z táborů v Itálii a Řecku. Konzervativní vláda zákona a spravedlnosti (PiS) ve Varšavě opakovaně argumentovala tím, že migranti představují bezpečnostní hrozbu.

Ministr zahraničí Witold Waszczykowski řekl, že Polsko je otevřeno přijímání přistěhovalců z evropských zemích, jako je Bělorusko a Ukrajina, ale že nebude přijímat přistěhovalce z Blízkého východu a severní Afriky.

„Po nejnovějších útocích jsme přesvědčeni, že tam, kde žije velké množství špatně integrovaných muslimů, existuje přirozená základna pro teroristy Vidím souvislost mezi rostoucím počtem muslimských uprchlíků a nárůstem terorismu,“ uvedl v srpnu Paweł Soloch, který stojí v čele polského Národního bezpečnostního úřadu

V září 2015 se vedoucí představitelé EU shodli na tom, že každá země přijme určitý počet migrantů v průběhu dvou let, aby došlo ke zmírnění tlaku na Řecko a Itálii. Vedoucí představitelé EU souhlasili s přemístěním přibližně 160 000 migrantů z více než 2 milionů lidí, kteří do Evropy dorazili od roku 2015.

Koncem srpna polské ministerstvo zahraničí uvedlo, že Polsko nesouhlasí s rozhodnutím o přemístění, které bylo učiněna v září roku 2015, ale že bude i nadále poskytovat podporu v jiných oblastech, včetně pomoci při ochraně vnějších hranic EU a poskytování humanitární pomoci. Stejný postoj zaujala také Česká republika. Evropská komise však zemím, které odmítají přijmout systém kvót, hrozí soudním řízením.