Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump se pustil do OSN, vadí mu byrokracie

Donald Trump
Donald Trump
Foto: kremlin.ru

New York - Americký prezident Donald Trump dnes vyzval k zásadní reformě Organizace spojených národů, která je podle něj příliš byrokratická a špatně řízená. Řekl to na vrcholné schůzce členských zemí OSN v New Yorku.

Reforma by podle Trumpa měla z OSN učinit silnější a akceschopnější organizaci, jež by "lépe sloužila lidem, které zastupujeme". Rozpočet OSN se od roku 2000 zvýšil o 140 procent a počet jejích zaměstnanců se zdvojnásobil, uvedl Trump. "Výsledky ale těmto investicím neodpovídají," dodal.

Podle americké velvyslankyně při OSN Nikky Haleyové podepsalo 128 ze 193 členských zemí OSN prohlášení, které podporuje snahu generálního tajemníka organizace Antónia Guterrese o zahájení "efektivní a smysluplné reformy". "Změna je nezbytně nutná," řekla Haleyová.

Samotný Guterres na schůzce v New Yorku uvedl, že jeho cílem je dosáhnout dobrého "poměru ceny a výkonu" při zachování péče o společné hodnoty. Trumpovi poděkoval generální tajemník za podporu.

Spojené státy jsou největším přispěvatelem do rozpočtu OSN.

Témata:  Donald Trump USA OSN (Organizace spojených národů)

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:40

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy