Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Herman o sudetoněmeckém sjezdu: Bylo na čase, aby český ministr přijel

Daniel Herman
Daniel Herman
Foto: Reprofoto ČT

Norimberk (Německo) - Sedmdesát let od vysídlení sudetských Němců z Československa už bylo na čase, aby na sudetoněmecký sjezd přijel český ministr.

V Norimberku to dnes řekl ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL), který na tradičním setkání někdejší československé německojazyčné menšiny jako první člen české vlády osobně vystoupil s projevem. Proces smíření mezi Čechy a sudetskými Němci podle něj brzdili komunisté.

"Já jsem přesvědčený, že skutečně na čase bylo," řekl českým novinářům Herman o své účasti na 67. sudetoněmeckém sjezdu. "Na francouzsko-německém dialogu a smíření vidíme, že těch 40 let zpoždění díky komunistickému režimu tady bylo. Kdyby nebylo komunistů, kteří to brzdili a dodneška mají zastydlou mentalitu v minulosti, tak to bylo jistě dříve. Ale je dobře, že to bylo dnes," uvedl.

Ministrovu účast na sjezdu ostře kritizovala KSČM. Její předseda Vojtěch Filip ve čtvrtek kvůli tomu vyzval Hermana k rezignaci. "Komunistická strana měla svůj sjezd, pan předseda obhajoval svůj mandát a potřeboval témata," řekl k tomu Herman. Podle něj je dobře, že komunisté zůstávají v české politice izolovaní.

Témata:  Daniel Herman sudetští Němci

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy