reklama

Na letošním seznamu, který The Algemeiner zveřejnil na galavečeru v pondělí večer newyorského času (v noci na dnešek SELČ), jsou také například americký prezident Donald Trump nebo izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

Zeman na slavnostním večeru převzal ocenění Warrior for Truth (Bojovník za pravdu). Američtí Židé jej oceňují za jeho dlouhodobou podporu Izraeli a židovskému lidu. Český prezident například v roce 2015 prohlásil "Jsem Žid" v parafrázi na známý výrok někdejšího amerického prezidenta Johna Kennedyho. Ten v roce 1963 u Berlínské zdi řekl "Ich bin ein Berliner" (jsem Berlíňan) jako výraz solidarity s obyvateli západní části tehdy rozdělené německé metropole. Zeman podpořil Izreale v minulosti i v dalších případech.

V seznamu 100 vlivných osobností The Algemeiner v medailonku u Miloše Zemana připomíná letošní usnesení české Poslanecké sněmovny, která ostře odsoudila rezoluci, v níž Organizace Spojených národů pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO) podpořila arabské země ve sporu s Izraelem ohledně památek ve východním Jeruzalémě. Židovský list zároveň připomíná dopis, který Zeman zaslal izraelské ambasádě ke Dni Jeruzaléma. Prezident v něm například uvedl, že věří, že Izrael musí být podporován v době, kdy "jedovaté výhonky" antisemitismu opět zakořeňují v Evropě.