Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Porošenko se pochlubil: Senát USA schválil dodávku smrtících zbraní pro Ukrajinu

Petr Porošenko, ukrajinský prezident
Petr Porošenko, ukrajinský prezident
Foto: president.gov.ua **www.president.gov.ua**

New York - Ukrajinský prezident Petro Porošenko oznámil, že Senát USA schválil návrh zákona o americkém obranném rozpočtu na příští rok, který předpokládá poskytnutí 500 milionů dolarů (téměř 11 miliard Kč) a zbraní na podporu bezpečnosti a obrany Ukrajiny.

"Poprvé na zákonodárné úrovni se navrhuje dodat Ukrajině takové obranné prostředky, jako jsou radiolokátory protivzdušné a námořní obrany, prostředky pro námořní odminování či lodě pobřežní ochrany," uvedl Porošenko na facebooku s tím, že jde o důležitou zprávu před jeho schůzkou s americkým prezidentem Donaldem Trumpem. Jejich jednání je naplánované na 21. září.

Porošenko ve svém projevu v americké vojenské akademii West Point ocenil, že Spojené státy stojí po boku bojující Ukrajiny. Jednotky, vycvičené americkými instruktory, podle prezidenta již vykázaly na bojišti lepší taktiku a nejnižší ztráty.

Kyjev se cítí obětí agrese sousedního Ruska, které po svržení proruského prezidenta Viktora Janukovyče anektovalo v březnu 2014 ukrajinský Krym a - podle Kyjeva a Západu - vojensky podporuje separatisty v Donbasu na východě Ukrajiny.

Návrh zákona podle agentury Interfax-Ukrajina povoluje Spojeným státům dodat Ukrajině smrtící zbraně obranného charakteru. Předchozí americký prezident Barack Obama odmítl smrtící obranné zbraně Ukrajině dodat.

Ruský zpravodajský server Newsru.com připomněl, že návrh zákona o obranném rozpočtu Spojených států ve výši přibližně 700 miliard dolarů schválili američtí senátoři v pondělí večer. Zákon obsahuje ustanovení o vojenské podpoře Ukrajiny. Sněmovna reprezentantů schválila svou verzi obranného rozpočtu na podobné úrovni již v červenci.

Témata:  Petr Porošenko Kongres Spojených států amerických (United States Congress) zbraně

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy