Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Eurokomise chce vyšší pravomoci pro agenturu EU zabývající se kybernetické útoky

Evropská Unie
Evropská Unie
Foto: European Union

Brusel - V Bruselu byl dnes představen plán Evropské komise na posílení počítačové bezpečnosti. Uvažuje se například o navýšení počtu pracovníků unijní agentury pro kybernetickou bezpečnost a rozšíření jejích pravomocí.

Podle komisaře pro bezpečnostní unii Juliana Kinga není téma jen hospodářskou otázkou. "Je to také politická věc. Kyberútoky mohou mít politické cíle, mohou mířit na naše demokratické instituce," řekl dnes novinářům. "Počítačová kriminalita může být kombinována s propagandou a šířením nepravdivých informací do takzvaných hybridních útoků," připomněl.

Evropská komise dnes uvedla, že hospodářský dopad počítačové trestné činnosti se v letech 2013 až 2017 zpětinásobil a do roku 2019 by mohl ještě čtyřnásobně vzrůst.

Agentura EU pro kybernetickou bezpečnost má vzniknout ze stávající Evropské agentury pro bezpečnost sítí a informací (ENISA) a pomáhat by měla členským zemím útokům předcházet a reagovat na ně. Komisařka pro digitální ekonomiku Marija Gabrielová dnes uvedla, že bude o 50 procent navýšen její personál.

Jedním z úkolů agentury má být pomoc při zavádění rámce pro certifikaci, na jehož základě bude zjevné, jaké produkty a služby jsou po kybernetické stránce bezpečné. Podle představy komise by se mělo jednat o podobný systém, který nyní zajišťuje v EU důvěryhodnost potravin.

Komise též navrhuje vznik plánu na rychlou a jednotnou reakci zemí EU v případě rozsáhlého kybernetického útoku. Zmiňuje například vznik fondu, který by mohl poskytnout podporu zemím zasaženým kybernetickým útokem, podobně jako v případě lesních požárů či přírodních katastrof.

Témata:  kybernetická bezpečnost Evropská komise (EK) EU

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy