Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Světoví politici reagují na Trumpův projev v OSN. Přechází slova souhlasu i kritiky

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: ABC News

New York - Dnešní projev amerického prezidenta Donalda Trumpa vyvolal v kuloárech OSN rozdílné reakce. Šéf Bílého domu v rámci všeobecné rozpravy Valného shromáždění světové organizace vystupňoval výhrůžky proti KLDR a v konfrontačním tónu hovořil o situaci v Íránu a Venezuele. 

Švédská ministryně zahraničí Margot Wallströmová stanici BBC řekla, že šlo o „špatný projev ve špatné době, adresovaný nesprávným posluchačům".

Na hrozby vůči Venezuele reagoval Caracas oznámením, že je připraven čelit jakékoli americké akci včetně vojenské intervence. Podle ministra zahraničí Jorgeho Arreazy je Trump stoupencem bělošské nadřazenosti a vrací se ke slovníku studené války z 80. let minulého století.

Severokorejská mise při OSN na Trumpovy výhrůžky, že Severní Koreji hrozí „totální zničení", nereagovala. V sále byl při projevu amerického prezidenta přítomen jen jeden, méně významný severokorejský diplomat.

Slova na adresu Íránu, který Trump označil za zkorumpovanou diktaturu, dnes přivítal izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Řeč byla podle něj „z nejstatečnějších", které slyšel během svých třicetiletých zkušeností se světovou organizací.

Naopak velkou nevoli dal najevo íránský ministr zahraničí Mohammad Džavád Zaríf. „Trumpovy nestydaté a ignorantské poznámky, jimiž ignoroval boj Íránu proti terorismu, ukazují na jeho nedostatek znalostí a nevědomost," prohlásil šéf íránské diplomacie.

Na jeho slova zareagovalo také Rusko. Podle šéfa zahraničního výboru horní parlamentní komory Konstantina Kosačova byla řeč plná nálepkování a hesel. „Čekali jsme buď akční program USA na nejbližší období, nebo aspoň potvrzení zdravých návrhů z předvolební kampaně," uvedl. Podle ruského senátora se zdálo, jako by Trumpův projev psali dva různí lidé. „První část byla proroctvím, druhá rozsudkem," dodal.

Témata:  Donald Trump OSN (Organizace spojených národů) Rusko Severní Korea Írán

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:06

Protest v RTVS. Zaměstnanci požadují zachovat svobodnou veřejnoprávní instituci

Situace na Slovensku se rychle mění. Zaměstnanci RTVS vydali protestní prohlášení a to krátce po schválení zákona o STVR Ficovou vládou.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy