Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Su Ťij musí zajistin humanitární pomoci muslimským Rohingům, žádá Tllerson

Rex Tillerson
Rex Tillerson
Foto: greatagain.gov

Washington – Šéf americké diplomacie Rex Tillerson dnes vyzval barmskou vůdkyni Do Aun Schan Su Ťij, aby její vláda a barmská armáda umožnily přísun dodávek humanitární pomoci obyvatelům Arakanského státu stiženým násilím.

Ministr zahraničí USA ji také vybídl k tomu, aby se vypořádala s „hluboce znepokojujícími" obviněními z porušování lidských práv menšinových Rohingů, kteří z oblasti hromadně prchají.

V telefonickém rozhovoru se Su Ťij zároveň přivítal její závazek povolit návrat uprchlíků, upozornila mluvčí ministerstva Heather Nauertová. Takových uprchlíků je v sousedním Bangladéši už kolem 400.000. Rohingové začali ze země prchat před necelým měsícem a Su Ťij čelí mezinárodní kritice za to, že dlouho o problému mlčela.

Poprvé promluvila k národu v souvislosti s uprchlickou krizí na hranicích s Bangladéšem úprávě dnes. V televizním projevu odsoudila jakékoli porušování lidských práv a uvedla, že její vláda je připravena začít s prověřováním rohingských uprchlíků, aby se mohli vrátit. Nekomentovala ale armádní operace, které k uprchlické vlně vedly.

Témata:  Aun Schan SuŤij USA Barma Rex Tillerson Rohingové

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 12:38

Meningokok připravil o život ročního chlapce. Nebyl očkovaný

V Praze na konci března podlehl roční chlapeček nebezpečné meningokokové infekci, uvedl Státní zdravotní ústav (SZÚ) v úterý. Dítě nebylo očkované. Odborníci nyní apelují na lidi, aby zvážili podstoupení očkování. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy