reklama

Státníci spolu mluvili spolu o KLDR nebo o jaderné energetice, řekl ČTK Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček. „Debata se vedla o problému, který představuje režim v Severní Koreji, ale také o jaderné energetice. Závěrem pan prezident obdržel maskoty blížící se olympiády," uvedl mluvčí.

Situaci na Korejském poloostrově z posledních měsíců provází ostrá rétorika. Naposledy americký prezident Donald Trump dnes v rámci všeobecné rozpravy Valného shromáždění OSN označil režim v KLDR za zvrácený a obvinil ho z bezohledné snahy získat jaderné zbraně. Uvedl, že pokud bude Pchjongjang ohrožovat Spojené státy, nebudou mít Američané jinou možnost, než Severní Koreu zcela zničit.

Diktátorský režim Severní Koreje kritizuje i Zeman. Mun Če-in naopak před svým zvolením prezidentem v květnu 2017 sliboval mimo jiné vstřícnější postoj k Pchjongjangu. Jižní Korea je jedním z nejdůležitějších obchodních partnerů České republiky mimo Evropu a jedním z největších investorů. V Česku působí třeba firmy Hyundai, Kiswire nebo Nexen.