Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bluf, nebo reálné výhrůžky? Asie se snaží rozebrat Trumpovy hrozby vůči KLDR

Donald Trump
Donald Trump
Foto: Reprofoto YouTube

Soul - Byl to bluf? Varování, že sestřelí další severokorejskou raketu odpálenou v rámci testování? Prosté potvrzení předchozí politiky? Oficiální činitelé a experti napříč Asií se dnes snaží rozebrat hrozbu amerického prezidenta Donalda Trumpa, že v případě provokace "naprosto zničí Severní Koreu", napsala agentura AP.

Jedna bezprostřední reakce na Trumpovo prohlášení ovšem chybí. KLDR zatím mlčí a prohlášení Trumpa před Valným shromážděním OSN nijak nekomentovala.

Asie je oblastí uvyklou na severokorejské snahy o vývoj jaderných zbraní, což generuje zdánlivě nekonečný kolotoč hrozeb a protihrozeb. Za této situace Trumpovo radikální prohlášení zaznělo hodně hlasitě.

Jižní Korea oficiálně dopad Trumpových slov zmírnila. Tokio se soustředilo na zmínku amerického prezidenta o japonských občanech unesených do KLDR. A analytici po celé Asii vyjádřili překvapení a místy i sarkastické pobavení nad tím, že v jeden okamžik Trumpova slova zněla jako prohlášení, která běžně vysílají severokorejské státní sdělovací prostředky.

Oficiální činitelé z úřadu jihokorejského prezidenta Mun Če-ina označili Trumpova slova za signál odhodlání Washingtonu vyřešit situaci s KLDR, ale v zásadě jen za zopakování základní americké politiky.

Americký prezident už dříve pohrozil Pchjongjangu "ohnivou zlobou, jakou svět neviděl", na což KLDR zareagovala sérií zbrojních testů včetně šestého a dosud nejsilnějšího jaderného výbuchu a odpálení dvou raket, které přeletěly přes území amerického spojence Japonska.

Mluvčí úřadu jihokorejského prezidenta uvedl, že Trumpovo prohlášení je v zásadě jen opakováním základního postoje USA, že by "při řešení situace s KLDR měly být na stole všechny možnosti". A dodal, že čas, který Trump ve svém projevu KLDR věnoval, jen dokazuje, jak vážně Washington tento problém bere.

Někteří jihokorejští opoziční politici nicméně Trumpovo prohlášení vnímají jako známku toho, že hlas Jižní Koreje a jihokorejské návrhy na řešení severokorejské krize ztrácejí na mezinárodním poli váhu.

Trumpův projev v OSN následoval jen několik dní poté, co americký ministr obrany Jim Mattis znepokojil Jižní Koreu prohlášením, že Spojené státy mají vojenská řešení proti KLDR, která by nevedla ke zničení jen desítky kilometrů vzdáleného Soulu.

Jihokorejská metropole je na dostřel severokorejského dělostřelectva rozmístěného na společné hranici, která je hodinu jízdy autem od Soulu a jeho 25 milionů obyvatel.

Jižní Korea i její nynější prezident Mun Če-in dlouhodobě prosazují řešení severokorejské krize prostřednictvím dialogu. Ovšem diplomatické snahy zbavit KLDR jaderných zbraní jsou celé roky ve slepé uličce a Pchjongjang mezitím značně pokročil ke svému cíli získat rakety s jadernými hlavicemi, jež by byly schopné doletět kamkoli po celém světě.

Trump zatím bezvýsledně vyvíjí tlak na Peking, který je jediným velkým spojencem Pchjongjangu, aby se více snažil ovlivnit chování KLDR. Čínský odborník na KLDR Čcheng Siao-che prohlásil, že ho překvapila vehemence Trumpova projevu.

Témata:  Donald Trump USA Severní Korea Jižní Korea

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 11:24

Ulici už má. Teď po Putinovi v Rusku pojmenují čtvrť

Podle ruských médií se radnice v Grozném rozhodla pojmenovat čtvrť po ruském prezidentovi Vladimiru Putinovi. Tato čtvrť není úplně nová - vytvoří se oddělením a přejmenováním části stávající čtvrti, která je v současnosti nazývána po Šejchu Mansúrovi.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy