Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nový Zéland vypadá jako země třetího světa. Nedostatek paliva narušil dopravu i volební kampaň

Nový Zéland
Nový Zéland
Foto: Tākuta / Edward Hyde

Auckland - Tisíce pasažérů denně postihuje omezení provozu na největším letišti Nového Zélandu. Nedostává se palivo, protože ve čtvrtek severně od Aucklandu prasklo klíčové dálkové potrubí. Havárie ale zasahuje i do politiky.

Letecká společnost Air New Zealand uvedla, že každý den pocítí rušení vnitrostátních a mezinárodních letů 3000 pasažérů s tím, že dalších 6000 osob zasáhnou zpoždění či výpadky v běžném provozu. Dopravce údajně omezil prodej letenek pouze na nezbytné spoje.

Aucklandské letiště momentálně pracuje s 30 procenty obvyklého objemu paliva a zavedlo přísný přídělový systém. Vláda nařídila zrušit všechny méně důležité lety, pracovníci letiště z nákladních letadel vykládají trvanlivé zboží, aby letouny odlehčili.

Dálkový přívod paliva spojuje Auckland s asi 130 kilometrů vzdálenou rafinerií Marsden Oil, přičemž k jeho porušení možná došlo už před několika měsíci při výkopech na zemědělském pozemku u městečka Ruakaka. Šéf aucklandské obchodní komory řekl místní rozhlasové stanici, že Nový Zéland nyní vypadá jako "země třetího světa" a že situace poškodila mezinárodní pověst země.

Některé čerpací stanice v Aucklandu v úterý hlásily nedostatek bezolovnatého benzinu a distributoři začali do města palivo dovážet v cisternách. "Jedno potrubí a jeden bagr a Nový Zéland je na kolenou," řekla v úterý vůdkyně Novozélandské strany práce Jacinda Ardernová.

Ta se v sobotních parlamentních volbách utká o post premiéra se současným předsedou vlády a kandidátem Novozélandské národní strany Billem Englishem. Průzkumy zatím předpovídají velmi těsný souboj a předvolební kampaň v těchto dnech vrcholí.

I ji však nabourala aktuální palivová krize. Národní strana nařídila svým pracovníkům, aby omezili aktivity v rámci kampaně za účelem šetření leteckého paliva. Tým Billa Englishe prý bude po novozélandském Severním ostrově cestovat autobusem.

Témata:  Nový Zéland pohonné hmoty ekonomika

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 13:31

Zatčení asistenta poslance AfD v Německu. Je podezřelý ze špionáže pro Čínu

Německá policie zatkla v Drážďanech muže podezřelého ze špionáže pro Čínu. Jde o asistenta Maximiliana Kraha, lídra kandidátky krajně pravicové Alternativy pro Německo (AfD) ve volbách do Evropského parlamentu.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy