reklama

„Teroristé nevyhráli, protože nikomu nedovolíme, aby zničil náš způsob života," řekla. Odhodlání odolávat ale nestačí, s teroristickými oddíly je třeba bojovat přímo na bitevním poli, je nutné bojovat se zneužíváním internetu a potírat ideologie, z nichž terorismus vyrůstá, zdůraznila.

Kritizovala také syrský režim za chemické útoky proti vlastnímu obyvatelstvu a Severní Koreu za snahu získat jaderný arzenál. Nutné je podle ní především respektování mezinárodních dohod, mezi nimiž zejména poukázala na smlouvu o nešíření jaderných zbraní a pařížskou dohodu o ochraně klimatu.

Zároveň vyzvala k větší podpoře lidí, kteří jsou nuceni opouštět své domovy, často za nebezpečných okolností. Vyslovila se pro podporu kroků, které uprchlíkům umožní usadit se blízko jejich domovů.

Mayová také z tribuny VS OSN volala k reformě světové organizace, aby byla schopna reagovat na budoucí výzvy. OSN byla v minulosti poznamenána rozporem mezi svými ušlechtilými cíli a efektivitou při jejich dosahování. Jednotlivé orgány OSN musejí členské státy přesvědčit o své efektivitě. Členské státy OSN musejí generálního tajemníka OSN při prosazování reforem podporovat, zdůraznila Mayová.