Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mayová v OSN varovala před terorismem, kritizovala KLDR i syrský režim

Theresa Mayová
Theresa Mayová
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

New York - Před nebezpečím terorismu dnes v projevu na zasedání Valného shromáždění OSN varovala šéfka britské vlády Theresa Mayová. Jen letos její země následky teroru pocítila hned pětkrát. 

„Teroristé nevyhráli, protože nikomu nedovolíme, aby zničil náš způsob života," řekla. Odhodlání odolávat ale nestačí, s teroristickými oddíly je třeba bojovat přímo na bitevním poli, je nutné bojovat se zneužíváním internetu a potírat ideologie, z nichž terorismus vyrůstá, zdůraznila.

Kritizovala také syrský režim za chemické útoky proti vlastnímu obyvatelstvu a Severní Koreu za snahu získat jaderný arzenál. Nutné je podle ní především respektování mezinárodních dohod, mezi nimiž zejména poukázala na smlouvu o nešíření jaderných zbraní a pařížskou dohodu o ochraně klimatu.

Zároveň vyzvala k větší podpoře lidí, kteří jsou nuceni opouštět své domovy, často za nebezpečných okolností. Vyslovila se pro podporu kroků, které uprchlíkům umožní usadit se blízko jejich domovů.

Mayová také z tribuny VS OSN volala k reformě světové organizace, aby byla schopna reagovat na budoucí výzvy. OSN byla v minulosti poznamenána rozporem mezi svými ušlechtilými cíli a efektivitou při jejich dosahování. Jednotlivé orgány OSN musejí členské státy přesvědčit o své efektivitě. Členské státy OSN musejí generálního tajemníka OSN při prosazování reforem podporovat, zdůraznila Mayová.

Témata:  Theresa Mayová Velká Británie OSN (Organizace spojených národů)

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.