Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Experti varují: Čína, Indie, KLDR a Pákistán dál posilují jaderný arzenál

Výbuch atomové bomby
Výbuch atomové bomby
Foto: Pixabay

Stockhol - Stockholmský mezinárodní ústav pro výzkum míru (SIPRI) dnes uvedl, že počet jaderných hlavic ve světě loni klesl. Čína, Indie, Pákistán a KLDR ale zřejmě svůj arzenál nukleárních zbraní dál rozšiřují.

Vývoj severokorejského jaderného programu navíc podle SIPRI "přispěl k mezinárodní politické nestabilitě s potenciálně závažnými řetězovými následky".

USA, Rusko, Británie, Francie, Čína, Indie, Pákistán, Izrael a Severní Korea k 1. lednu letošního roku disponovaly celkem asi 14.935 jadernými hlavicemi. O rok dříve měly 15.395 nukleárních hlavic.

"Nejnovější kroky na poli jaderného odzbrojování jsou povzbudivé," prohlásil představitel SIPRI Shannon Kile. "V červenci 2017 schválilo na půdě OSN 122 států Smlouvu o zákazu jaderných zbraní. Jedná se o potenciálně významný milník na dlouhé cestě k jadernému odzbrojení," dodal.

Témata:  jaderné zbraně Severní Korea USA Čína Indie Pákistán

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.