Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ruská kauza: Vyšetřovatelé prověřují kroky Trumpa a Bílého domu

Bílý dům, Washington D.C., USA
Bílý dům, Washington D.C., USA
Foto: Pixabay

Washington - Tým amerických vyšetřovatelů pod vedením Roberta Muellera chce prověřit některé kroky prezidenta Donalda Trumpa a jeho spolupracovníků v Bílém domě. Požaduje proto dokumenty, které se mimo jiné vztahují k exporadci Michaelu Flynnovi, jehož styky s ruským velvyslanectvím prověřuje i FBI.

Týkají se také toho, jak reagoval Bílý dům na prozrazené setkání nejstaršího Trumpova syna Donalda s ruskou právničkou s vazbami na Kreml s cílem ještě během předvolební kampaně získat kompromitující informace na demokratickou kandidátku Hillary Clintonovou.

Očekává se, že Muellerův tým v příštích týdnech bude hovořit alespoň s půl tuctem současných i bývalých prezidentových poradců. AP podotkla, že žádost o informace odhaluje mimo jiné velký zájem o některé Trumpovy aktivity v prezidentské funkci.

Týká se to i okolností překvapivého propuštění někdejšího ředitele FBI Jamese Comeyho. Ten před senátním výborem pro dohled nad tajnými službami řekl, že si je jist snahou Ruska ovlivňovat loňskou kampaň před americkými prezidentskými volbami.

Údajnému ruskému vměšování se věnují i čtyři kongresové výbory. Senátní výbor pro dohled nad tajnými službami příští týden vyslechne svědectví zástupců internetové sociální sítě twitter v rámci přezkumu šíření falešných zpravodajských příběhů a propagandy v sociálních médiích během volební kampaně a hlasování, a to prostřednictvím falešných účtů.

Témata:  Donald Trump USA FBI Federální úřad pro vyšetřování (Federal Bureau of Investigation) Bílý dům USA

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy

Vláda Petra Fialy ve Sněmovně

Vláda rozhodla o pokračování podpory firmám, které exportují na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.