reklama

Pro povolání mírových sborů OSN se vyslovil Kyjev a po delším váhání i Moskva. Nyní má Rada bezpečnosti OSN na stole dva návrhy rezolucí, ruský a ukrajinský, o němž se bude hlasovat. Podle ruské agentury Rosbalt se ruští diplomaté obávají, že hlasování by mohlo proběhnout v plénu OSN, kde Rusko na rozdíl od Rady bezpečnosti nemá právo veta. Ukrajinská média informovala o tom, že Ukrajina ani Spojené státy se nehodlají o ruském návrhu bavit.

Rusko ještě nedávno návrhy západních států na povolání mírových sborů na východ Ukrajiny energicky odmítalo. Tlaku Německa, Francie a USA se ale nakonec rozhodlo ustoupit a v Radě bezpečnosti letos v září samo navrhlo mírotvorce do Donbasu vyslat.

Zatímco ale Ukrajina dlouhodobě trvá na tom, aby byli mírotvorci povoláni k ochraně ukrajinsko-ruských hranic kontrolovaných separatisty, ruský návrh počítá s jejich rozmístěním na frontě oddělující proruské radikály od ukrajinské armády. Zatímco ukrajinský návrh by fakticky odřízl "lidové republiky" od ruské podpory, ruský návrh by zakonzervoval donbaské pozice povstalců a uchoval jejich vazby na Moskvu.

Ruská média naznačují, že Kreml je ochoten ke kompromisu. Vůli dohodnout se dal najevo i ukrajinský prezident Petro Porošenko během své nynější návštěvy v USA. Potíže ale může mít Rusko se svými donbaskými spojenci. "Lidové republiky" v Donbasu jakékoli zmínky o mírových silách dosud odmítaly, jejich představitelé ani výslovně nepodpořili ruský návrh na vyslání mírotvorců OSN.