Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko se chlubí: Nejlepší tank světa umí bojovat i na Marsu

Tank T-14 Armata zachycený na krátkém video záznamu  | foto: Alexabdr Smirnov
Tank T-14 Armata zachycený na krátkém video záznamu | foto: Alexabdr Smirnov
Foto: Reprofoto YouTube

Moskva – Jak se zdá, ruští konstruktéři a státní média věří, že jejich vojenské vybavení je téměř všemocné. Přestože zprávy přicházející z Moskvy zní velice neuvěřitelně, američtí odborníci přiznávají, že ruské technologie mohou být velice užitečné.

Jak poukazuje server Business Insider, Rusko tvrdí, že jeho nástupce letounu MiG-31 bude moci létat ve vesmíru. Zároveň tvrdí, že nejen jeho příští generace tanků T-14 Armata, ale i celá řada obrněných vozidel typu Armata bude moci teoreticky jezdit po Marsu. „Kouzelný startér: Armádní motory jsou vhodné i pro teplotu na Marsu," tvrdí ruská média.

„Ruské tanky Armata a obrněné vozy mají dostat mobilní zdroje energie, které zajistí bezprostřední a hladký start motoru při teplotách dokonce minus 50 stupňů Celsia," uvedl cituje Business Insider ruský server Sputnik.

Armata Universal Combat Platform je nová řada ruských pásových obrněných vozidel s vyměnitelnými trupy a dalšími částmi. Vozidla ještě nejsou vyráběna hromadně, ale řada, která byla představena v roce 2015, pravděpodobně bude zahrnovat tanky typu T-14 , T-15 (další generaci „Terminátora"), T-16 a možná i další.

„V podstatě Sputnik tvrdí, že motory Armata budou fungovat na Marsu, protože mají nové super-kondenzátory, podobné technologii start-stop, které umožňují motorům nastartovat v teplotách až -58 stupňů Fahrenheita (-50 stupňů Celsia). Avšak, jak poukázal server National Interest, nejen že průměrná teplota na Marsu je -80 stupňů Fahrenheita (-62 stupňů Celsia), a že se může dostat až na -195 Fahrenheita (-126 stupňů Celsia), ale také na to, že motor s vnitřním spalováním by pravděpodobně nebyl schopen zvládnout atmosféru na Marsu,“ píše server.

Sputnik na podporu svých tvrzení citoval mluvčího ruské společnosti Renova, která vyrábí motory. Ten pro list Izvestia tvrdil, že motory startují i v teplotách -50 stupňů. „Ani deník Izvestia, ani mluvčí společnosti Renova, které jsou soukromými ruskými společnostmi, na rozdíl od společnosti MiG, která je většinově vlastněná ruskou vládou, netvrdí, že motory nebo vozidla budou fungovat i na Marsu," připomíná Business Insider.

Propagandistický Sputnik si ale informace přebral po svém a vydal bombastickou zprávu o schopnostech ruských strojů. Server Yahoo News v pondělí napsal, že FBI vyšetřuje, zda je Sputnik „není nepřiznanou propagandistickou rukou Kremlu".

„Přesto, v reálném světě, mohou být tyto super-kondenzátory prospěšné, protože ve vozidlech Armata uvolní spoustu prostoru pro více munice a samozřejmě budou vhodnější pro chladné klima, jako je na Arktidě. A není úplně jasné, zda má motor amerického tanku M1 Abrams srovnatelnou technologii,“ dodal k tématu National Interest.

Témata:  Ruská armáda Rusko tank T-14 Armata

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 12:54

Babiš sepsul migrační pakt EU. Fialu a Rakušana obvinil ze zrady na Česku

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy