Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Koalice pod veddením USA pořáží IS i na internetu

Islámský stát (ISIS)
Islámský stát (ISIS)
Foto: Wikimedia Commons

Ammán - Americký vyslanec pro boj s Islámským státem Brett McGurk včera navštívil Jordánsko. Uvedl, že se koalici pod vedením USA daří porážet radikály nejen na bitevním poli, ale i na internetu.

"Tento perverzní chalífát se neustále zmenšuje," uvedl McGurk. Radikálové z IS podle něj v poslední době utrpěli řadu významných porážek a území ztratili jak v Sýrii, tak v Iráku. Že jsou islamisté v defenzivě se bohužel projevuje třeba zvýšením počtu sebevražedných útoků v Iráku, řekl McGurk.

"Prakticky denně provádíme přesné letecké údery na Mosul," uvedl vyslanec. Koalice podle něj disponuje dostatečným množství informací, aby nálety mohla zacílit na konkrétní osoby ve městě.

Irácké ozbrojené síly už zahájily operaci k dobytí provincie Ninive, jejíž je Mosul metropolí, samotné město se zřejmě ale nepokusí dobýt ještě přinejmenším několik měsíců.

"Denně probíhá také boj proti propagandě IS na internetu," uzavřel McGurk.

Témata:  Islámský stát USA Irák

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:06

Německo zadrželo dva muže v případu špionáže a sabotáže spojené s Ruskem

Prokuratura oznámila, že vyšetřovatelé zatkli dva muže německo-ruského původu kvůli podezření ze špionáže pro Rusko a údajnému plánování útoků v Německu, včetně cílů americké armády. Jejich cílem údajně bylo oslabit vojenskou podporu poskytovanou Ukrajině.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy