Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Izolace států podle Gabriela nepřinese mír ani prosperitu

OSN
OSN
Foto: Pixabay

New York - Polemiku s programovými hesly amerického prezidenta Donalda Trumpa obsahoval dnes projev německého ministra zahraničí Sigmara Gabriela na Valném shromáždění OSN. Odsoudil "národní egoismus", který není schopen řešit problémy současného světa.

Globální problémy lze řešit jen mezinárodní spoluprací, nikoli národní izolací. Nebylo to heslo "Německo na první místě", které přineslo naší zemi mír a prosperitu, řekl Gabriel ve zřejmé narážce na Trumpův prezidentský program.

I německý ministr, stejně jako velká většina politiků hovořících z tribuny OSN, odsoudil jaderné provokace KLDR a přivítal sankce přijaté Radou bezpečnosti OSN. Pokud Severní Korea vybuduje jaderný arzenál, ostatní státy ji mohou následovat, upozornil.

Zároveň varoval před vypovězením jaderné smlouvy s Íránem, kterým hrozí Spojené státy. Ani KLDR by nemohla být přesvědčena o pevnosti mezinárodních dohod, pokud by fungující dohoda s Íránem selhala, konstatoval.

Minská dohoda o cestách k míru na východě Ukrajiny je nástrojem k urovnání donbaské krize, řekl dále Gabriel. Vyzval k pečlivému zvážení návrhů na vyslání mírových sil na východ Ukrajiny, kde mohou napomoci příměří a ústupu vojsk od frontové linie.

Témata:  USA OSN (Organizace spojených národů) Sigmar Gabriel

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.